Spring naar inhoud

Beluister de soundtrack van Irak

geschreven op 08 maart 2016

Ook genoten van de verstilde soundtrack bij de Irak-aflevering van Kleine helden? Regisseur Mark De Visscher, die het belang van muziek bij een goede documentaire niet genoeg kan onderstrepen, vertelt je waar hij zijn inspiratie haalde. Door de Vranckx-redactie

Wie naar de voorbije aflevering gekeken heeft, zal met enkele muzikale thema's in het hoofd blijven zitten zijn. Dan denk ik aan "Alma" van Gustavo Santaolalla. Of "Wait And Then" dat mij, net als "the Phone Call", een beetje aan Paris Texas deed denken. Desolaatheid troef in de leegte van de woestijn.

Of neem het hypnotiserende "Breathing Soul" uit de film "Babel", ook gecomponeerd door Gustavo Santaolalla. Die muziek geeft perfect de drukkende hitte weer van de alles verbrandende zon die op de hoofden van de peshmerga's viel in het kamp van The Black Panthers, bij Sirwan.

Muziek is voor mij een belangrijk instrument om de stemmingen van de kijker te sturen naar wat wij beleefden tijdens de opnames

Verrassend genoeg sluit de muziek van het videogame The Last Of Us ook perfect aan bij The Black Panthers in het mummer "Evasion", gecomponeerd door Andrew Buresh. Die muziek ontdekte ik doordat de componist (je raadt het al) Gustavo Santaolalla ook voor deze videogame muziek heeft geschreven.

Muziek is voor mij een belangrijk instrument om het verhaal juist te vertellen. Om de stemmingen van de kijker te sturen naar wat wij beleefden tijdens de opnames. Het verhaal, de plaats en de emoties leiden me naar de passende muziek bij de scènes. Maar ook het omgekeerde kan: dan inspireert de muziek de beeldmontage.

En dat heeft de Argentijnse musicus Gustavo Alfredo Santaolalla zeker gedaan bij de aflevering over Irak.

VRTNU VRTNU VRTNU