Spring naar inhoud

5 dingen die je moet weten over Myanmar

© Mark De Visscher/VRT
geschreven op 16 januari 2016

Wanneer jullie dit lezen, filmen wij in Myanmar, een betoverende bestemming die zijn deuren pas enkele jaren geleden open zette voor het grote publiek. We ontmoeten er kleine en grote helden, die tegen een achtergrond van gouden tempels en eeuwig groen hun steentje bijdragen voor een samenleving voor iedereen. Maar wat zijn nu de vijf dingen je echt moét weten over dat mysterieuze verre land?

  1. Myanmar werd 49 jaar lang geregeerd door een verstikkende junta. Sinds 2011 zit het land in een overgangsproces naar democratie - maar die komt traag op gang. De overgangsregering onder leiding van ex-generaal Thein Sein geeft dit jaar de fakkel door aan de Nationale Liga voor Democratie, de politieke partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die tot 2010 in huisarrest zat. Zij wonnen de verkiezingen van november. Ondanks de hervormingen van de laatste jaren, wacht haar de loodzware taak om haar bevolking de eenentwintigste eeuw binnen te loodsen.
  1. Myanmar is een van de armste landen van Azië. Die armoede werd onder andere in stand gehouden door de internationale economische sancties tegen de junta en diens wanbeheer. Ongeveer één derde van de bevolking leeft nog steeds onder de armoedegrens. Zij hebben niet alleen onvoldoende geld om goed te eten, maar ook om hun dierbaren te begraven. En daar helpt onze eerste held graag mee.
  1. De gewone Myanmarees heeft amper contact met de rest van de wereld. Minder dan de helft van de huishoudens heeft een televisie en in héél het land zijn er amper 625.000 internetgebruikers. Dat is net iets meer dan 1% van de bevolking.
  1. Myanmars bevolking bestaat uit tientallen minderheden, die samen meer dan 100 talen en dialecten spreken. Een heleboel etnische minderheden worden onderdrukt. De grootste groep zijn de Rohingya, Myanmarese moslims die in extreme armoede leven, amper rechten hebben en soms het slachtoffer worden van extremistische boeddhisten. Bijna twee miljoen Rohingya’s wonen, staatloos, in het Noorden van het land.
  1. Myanmars oppervlakte bestaat voor uit maar liefst 48% uit bos. Geen wonder dat het land dan ook 's werelds grootste exporteur van teak is. Maar Myanmar telt nog meer natuurlijke rijkdommen: olie, gas, edelstenen en koper. Het winnen van die rijkdommen creëerde jarenlange spanningen. Zo leidde de uitbreiding van de kopermijn in Monywa tot het grootste protest sinds het einde van de dictatuur en een gewelddadige confrontatie met de politie. Ook onze derde kleine held in Myanmar, de boerendochter Phyu Phyu Win, strijdt tegen gedwongen onteigeningen en vernieling van plaatselijke dorpen.
VRTNU VRTNU VRTNU