Spring naar inhoud

Canvas blikt terug op de kolonie

© VRT
geschreven op 03 januari 2019
In het begin van het nieuwe jaar blikken we vaak terug naar wat er het afgelopen jaar gebeurde. De laatste twee maanden van 2018 stonden op Canvas in het teken van Belgisch-Congo. Het programma Kinderen van de kolonie maakte een donker hoofdstuk uit onze geschiedenis bespreekbaar. Beleef hier alles opnieuw.

Een blik in de geschiedenis

Allereerst kijken we terug naar het koloniaal verleden. We zoomen in op enkele gebeurtenissen zoals de onafhankelijkheid en de moord op Lumumba. Ook ontdek je hoe het was om te leven in de kolonie dankzij verhalen van mensen die het zelf hebben meegemaakt.

Op 30 juni werd de onafhankelijkheid van Congo herdacht. Maar hoe is de kolonisatie ooit eigenlijk begonnen? Wij vatten het kort samen.

Patrice Lumumba is de eerste premier van het onafhankelijke Congo in 1960. 200 dagen later is hij dood. Heeft België iets te maken met de moord?

Wij gingen op zoek naar échte verhalen van de kolonie van mensen die het van op de eerste rij hebben meegemaakt. Ontdek hier alle verhalen van de kolonie.

De koloniale erfenis vandaag

Officieel komt er in 1960 een einde aan de Belgische kolonisatie. De gevolgen zijn tot op vandaag nog steeds voelbaar, maar hoe uit zich dat? En hoe kunnen we dekoloniseren?

Het wordt tijd dat we onze bestaande denkpatronen in vraag stellen.

Dalilla Hermans

Vijf getuigen vertellen over hoe zij nog elke dag de gevolgen van de kolonisatie ondervinden. Ontdek hier alle verhalen.

Wat moet er gebeuren met standbeelden die stammen uit het koloniale tijdperk? Het is stof voor discussie. Opiniemaker en jeugdwerker Don Pandzou stelt zichzelf ook die vraag. Hij neemt je daarom mee op sleeptouw langs enkele koloniale monumenten in België in deze video.

Ook op de dijk van Oostende staat een controversieel standbeeld van Leopold II. 'Dankbare Congolezen' brengen hulde aan de koning omdat hij hen uit de slavernij zou bevrijd hebben. In 2004 werd een bronzen hand van één van de Afrikanen afgezaagd om het schrikbewind van Leopold II aan te klagen. Wie zat achter deze actie en waarom? Canvas Curiosa trok op onderzoek uit.

De rijke Afrikaanse cultuur en geschiedenis dienen als inspiratiebron voor veel boeken, films en muziek. Dekoloniseer je boekenkast met de tips van drie jonge ambassadeurs.

VRTNU VRTNU VRTNU