Spring naar inhoud

Dekoloniseer je boekenkast

enkele lees-, luister- en kijktips

© VRT - Canvas
geschreven op 29 november 2018
Over de kolonisatie in Congo is al veel gezegd en geschreven. De rijke Afrikaanse cultuur en geschiedenis dienen als inspiratiebron voor veel boeken, films en muziek. Drie jonge ambassadeurs geven hieronder hun beste tips mee.
Dalilla Hermans

Dalilla Hermans tipt boeken

Schrijfster en opiniemaakster Dalilla Hermans staat geregeld op de barricades om groot en klein racisme aan te kaarten. Zij geeft twee leestips mee.

Leestip 1: Gloria Wekker - Witte onschuld

Dit boek is voor Dalilla een zeer grote inspiratiebron. "Met haar boek Witte onschuld gaf Gloria Wekker ons een vocabulair om te spreken over dingen zoals dekolonisering, racisme of privileges. Wat life-changing was voor mensen zoals ik die heel veel met dit thema bezig zijn."

Racisme is niet enkel een probleem van mensen met een kleur of een migratieachtergrond, maar ook een zaak van de witte mens. En dat is iets waar Gloria Wekker mij bewust van heeft gemaakt.

Dalilla Hermans
Leestip 2: Olivia U. Rutazibwa – Het einde van de witte wereld

In 2019 verschijnt dit dekoloniaal manifest. "In België zijn er een paar sterke vrouwen waar ik echt naar opkijk, waarmee ik in discussie ga en die me ook constant uitdagen om te blijven nadenken. Ik denk dan aan Heleen Debeuckelaere, Rachida Lamrabet en zeker ook Olivia Rutazibwa, naar wiens boek ik heel erg uitkijk."

Rutazibwa wil ons erop wijzen hoe onze samenleving en wat als 'normaal' gezien wordt, nog altijd bepaald is door de witte valide heteroseksuele man van middelbare leeftijd. En dat moet volgens haar veranderen.

Meer leestips?
  • Reni Eddo-Lodge - Why I'm no longer talking to white people about race
  • Adam Hochschild - King Leopold's Ghost
  • Vamba Sherif & Ebissé Rouw - Zwart
Manon Janssen

Manon Janssen tipt films

Als coördinatrice van het Afrika Filmfestival zet Manon Janssen zich in om de stereotiepe ideeën die over Afrika bestaan te doorbreken met behulp van films, expo's en debatten.

Kijktip 1: Amandine Gay - Ouvrir la Voix

Eén van Manons favoriete documentaires van het afgelopen festival is deze film van de Franse filmmaakster en activiste Amandine Gay.

Als je een beter inzicht wil krijgen in de ervaringen van zwarte vrouwen in Frankrijk en hoe ze te maken krijgen met stereotyperingen en micro-agressies, is deze documentaire een aanrader.

Manon Janssen
Kijktip 2: Julien Rambaldi - Bienvenue à Marly-Gomont

Zin in iets luchtiger? Dan raadt Manon de komedie Bienvenue à Marly-Gomont (oftewel The African Doctor) aan. Een Franse komedie-dramafilm uit 2016 over een Congolees die op het Franse platteland aan de slag wil als huisdokter.

Gert Huskens

Gert Huskens tipt muziek

Historicus Gert Huskens werkt momenteel aan een publicatie over de manier waarop de vermoorde premier, Patrice Lumumba, vandaag in de rapmuziek opgevoerd en herinnerd wordt, als een soort van Afrikaanse Che Guevara.

Nu rapper Baloji er lijkt in te slagen om door te breken in de Belgische hitparades is het hoog tijd om iemand anders de spotlight te geven. Het oeuvre van Badi, die in het dagelijkse leven Badibanga Ndeka heet, is heel erg gevarieerd.

Zowel het erg dansbare Ndeka Dance, de liefdesverklaring Na Lingi Yo, het maatschappelijk-filosofische Belgicain als het politiek geëngageerde Lettre à ma femme zijn stuk voor stuk aanraders.

Voor dit laatste lied baseerde Badi zich op een brief die Patrice Lumumba naar zijn echtgenote schreef. Net als vele collega-rappers in de VS, Frankrijk en België deed hij zo zijn bijdrage aan de lange lijst van rappers die hulde brengen aan de vermoorde oud-premier van Congo.

En online?

  • Bana Congo: de online vinger aan de Congolese pols.
  • OkayAfrica: een brede kijk op cultuur, muziek en politiek van het Afrikaanse continent.
  • Black speaks Back: een initiatief dat de eenzijdige beeldvorming rond de zwarte gemeenschap wilt openbreken, opgericht door onder meer Heleen Debeuckelaere.
VRTNU VRTNU VRTNU