Spring naar inhoud
Bekijk Kinderen van de kolonie op
De reeks laat ons kennismaken met het koloniale systeem en de gevolgen daarvan voor Belgen en Congolezen. Getuigenissen van mensen die erbij betrokken waren, geven het koloniaal verleden een gezicht.

In 1960 werd Congo na een korte strijd onafhankelijk. Het was voor België het einde van meer dan 75 jaar aanwezigheid in het Midden-Afrikaanse land. In de zesdelige reeks Kinderen van de kolonie blikken twintig getuigen terug op die periode en op hoe de koloniale erfenis hun leven bepaalt. Voor het eerst laat de Vlaamse televisie daarbij ook de Congolese stem uitgebreid aan het woord.

Ik denk dat de Belgische geschiedenis herschreven moet worden, met aandacht voor die migratiegolven en erkenning dat veel van de Belgische rijkdom afkomstig is uit Congo.

Elikia M’Bokolo, hoogleraar Universiteit Kinshasa

Vijf weken lang vertellen mensen die het van nabij meegemaakt hebben, over koloniaal en postkoloniaal Congo. In de zesde aflevering gaan zes Congo-experten dieper in op de postkoloniale beeldvorming en ontrafelen ze waarheid en mythes over Belgisch-Congo.

Kinderen van de kolonie vertelt een chronologisch verhaal, maar het stopt niet bij de onafhankelijkheid in 1960. De reeks maakt duidelijk dat de erfenis van de kolonisatie tot vandaag nog doorleeft.

Wat is het effect van kolonisatie op onze samenleving?

Een belangrijke vraag. Niet enkel in het programma, maar ook online. Nog steeds draagt onze maatschappij gevolgen van de kolonisatie. Daarom verzamelden wij vijf verhalen over de erfenis van de kolonisatie.

Zwarte mensen vinden moeilijk werk, ook al zijn ze hoog opgeleid. Dat heeft te maken met beelden in ons hoofd, vaak onbewust. En het zaadje daarvan is geplant tijdens de kolonisatie. Ik denk dat een van de hardnekkigste vooroordelen die toen ontstaan zijn, het idee van superioriteit van intelligentie is. Ik hoop dat deze reeks zal bijdragen tot een andere beeldvorming over zwarten in onze samenleving.

Dalilla Hermans

Het is niet makkelijk om deze patronen te doorbreken. Soms zijn er stappen in de goede richting. Bijvoorbeeld de verkiezing van Pierre Kompany, met een verleden als vluchteling uit Congo, tot burgemeester van Ganshoren. De eerste zwarte burgemeester in België. Met Kinderen van de kolonie willen wij bijdragen tot dit proces van bewustwording.

Een duik in de geschiedenis

Op 30 juni was Congo 58 jaar onafhankelijk van België. Reden genoeg om even de geschiedenis in te duiken. Hoe is de kolonisatie van Congo eigenlijk begonnen? Ontdek het in de visuele samenvatting hieronder.

VRTNU VRTNU VRTNU