Spring naar inhoud

Het collectief geheugen

geschreven op 24 oktober 2017

Om de reeks Kinderen van de collaboratie te kaderen in een breder perspectief bracht Canvas op dinsdag 19 december 2017 nog een extra documentaire. Kinderen van de collaboratie. Het collectieve geheugen gaat over de beeldvorming rond en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in België. Zeven experten leggen uit welke plaats de Tweede Wereldoorlog inneemt in onze samenleving, hoe ons beeld over de oorlog door de jaren heen is gevormd en welke lessen we kunnen trekken uit het verleden.

Aan het woord komen Nico Wouters (CegeSoma), Chantal Kesteloot (CegeSoma), Christophe Busch (Kazerne Dossin), Helen Grevers (Vredescentrum), Koen Aerts (UGent), Bruno De Wever (UGent) en Pieter Lagrou (ULB).

Meer dan zeventig jaar na de oorlog duiden zij hoe Vlaanderen zijn unieke oorlogs-geschiedenis heeft geschreven. De kijker ontdekt hoe het mogelijk is dat er in Vlaanderen nog straten zijn genoemd naar Cyriel Verschaeve, een ter dood veroordeelde collaborateur met het Naziregime, en hoe het komt dat er amper verwijzingen zijn naar het verzetsverleden. Hoe was het mogelijk dat veroordeelde collaborateurs in het naoorlogse België hoge politieke functies konden bekleden? In welke mate en waarom wordt er in Wallonië anders gekeken naar de Tweede Wereldoorlog en de collaboratie dan in Vlaanderen? En waarom is de beeldvorming over de oorlog in Nederland anders dan in België?

Allemaal vragen die in deze extra documentaire een antwoord krijgen. Bovendien kijken de experten met de bril van vandaag naar het oorlogsverleden. Ook nu leven we in een tijd van radicalisering en polarisering. Wat kunnen we leren van het verleden?

VRTNU VRTNU VRTNU