Spring naar inhoud

De repressie

geschreven op 24 oktober 2017
Hechteniskamp Lokeren

In de derde aflevering vertellen de getuigen over de berechting en de strafmaat van hun ouders. Welke straf kregen ze voor hun aandeel in de collaboratie? Hoe kijken hun kinderen vandaag terug op de manier waarop de Belgische justitie hun ouders na de oorlog heeft berecht? En hoe hebben ze die periode zelf beleefd?

We horen hoe zij als kind op bezoek gingen in de gevangenis en soms jaren lang moesten leven met één of twee afwezige ouders. Sommige kinderen werden in die periode ook ondergebracht bij een andere familie of in een weeshuis, omdat vader gevangen zat, en moeder niet alleen voor hen kon zorgen.

De meeste getuigen werden pas in deze periode geboren, of waren te jong om te beseffen wat er gaande was, maar toch was het een bewogen periode uit hun leven, waarvan de gevolgen voor velen tot vandaag nog doorwerken.

Met getuigenissen van Heili Verstraete, Rosemarie Bergmans, Koen Pauli, Herman Portocarero, Toon & Hein Van Den Brempt, Herman Dillen, Krie Heyse, Ledy Broeckx, Anna Cuppens en Willy Laporte.

VRTNU VRTNU VRTNU