Spring naar inhoud

België bevrijd (16+)

geschreven op 24 oktober 2017
Straatrepressie

In deze aflevering vertellen de getuigen over de bevrijding, de straatrepressie en de arrestatie van hun ouders of andere familieleden. Hoe hebben de getuigen het jaar tussen de zomer van 1944 en die van 1945 beleefd? Wie koos ervoor om te vluchten naar Duitsland en wie bleef gewoon in België?

De documentaire vertelt dus ook het verhaal van de vlucht van 15.000 Belgische collaborateurs en hun families naar Duitsland in augustus 1944. Gingen hun ouders er aan de slag? Hoe hebben de kinderen de geallieerde bombardementen beleefd?

Velen van hen maakten in Duitsland voor het eerst echt kennis met ‘de oorlog’, iets wat hen een heel leven lang heeft getekend. Ze waren er getuige van de ineenstorting van het Derde Rijk, en zagen hoe ook de houding van hun ouders veranderde. Toen kwam voor de kinderen ook vaak het besef dat zij ‘de slechten’ waren.

Met getuigenissen van Toon en Hein Van den Brempt, Rosemarie Bergmans, Anna Cuppens, Willy Laporte, Herman Portocarero, Herman Dillen, Tilly Vetters en Heili Verstraete.

VRTNU VRTNU VRTNU