Spring naar inhoud

Muzikant Luc Van Acker kiest cultuur

geschreven op 24 november 2015
Luc Van Acker

In de rubriek Keuzes, keuzes, keuzes maakt elke week een kunstliefhebber in hart en nieren een hoogstpersoonlijke selectie uit het actuele cultuuraanbod. Deze week stelt muzikant Luc Van Acker zijn selectie aan je voor.

Nu Arbeid Adelt zijn comeback heeft gemaakt met een nieuwe plaat, gaat het hard voor Luc Van Acker, Marcel Vanthilt en Jan Vanroelen. Op 3 december trappen ze hun tournee door Vlaanderen en Nederland af. "Ja, we waren best nerveus voor die comeback. De media en het publiek hadden onze plaat ook gewoon links kunnen laten liggen. Maar dat is gelukkig anders uitgedraaid."

MUZIEK: Arca - Mutant

'Mutant' is het tweede album van Arca, een Venezolaanse dj die meewerkte aan Björks nieuwe plaat en ook al beats en loops maakte voor Kanye West. Hij is heel vernieuwend maar bouwt wel altijd verder op oude elektronische helden. Voor mij behoort hij tot de top drie in de hedendaagse elektronische muziek. Ik heb hem live gezien in de Botanique. Het is een ongelooflijk podiumbeest. Jesse Kanda, een 'visual artist', projecteerde beelden. Een indrukwekkend concert was dat.

Arca (uiterst rechts) aan zijn draaitafel.
Visuals van Jesse Kanda tijdens een concert van Arca

BOEK : David Sylvian - Hypergraphia

Ik ben al levenslang fan van David Sylvian. Voor mij is hij een van de meest inspirerende mensen die op deze planeet rondlopen. Hij mag dan zelf wel neerkijken op zijn periode als glitterpopster of later als zanger van de New Romanticsband 'Japan', maar ik ben al sinds de eerste plaat fan. David Sylvian had al tien keer wereldberoemd kunnen zijn, maar hij heeft de commercie nooit opgezocht. Hij leeft op zijn eigen planeet, treedt bijna nooit op en bij elke plaat vindt hij zichzelf volledig opnieuw uit. Vooral van zijn solowerk nu, de laatste jaren is hij in de improvisatiemuziek gedoken, ben ik helemaal weg. Hij maakt het zijn publiek wel niet gemakkelijk. Ik denk dat bij elke plaat de helft afhaakt. Zijn plaat 'Manafon' heb ik zo'n twintig keer moeten beluisteren vooraleer ik helemaal mee was. Dat is dus twintig keer sterven en vrienden die zeggen: "zet dat toch af, naar welke ellende zit jij nu te luisteren!" (lacht). Maar uiteindelijk word je beloond, hij stelt nooit teleur. In zijn boek 'Hypergraphia' staan liedteksten, gedichten, eigen foto's en art work.

De mysterieuze David Sylvian
Sylvians boek vol liedteksten, gedichten, foto's en art work: 'Hypergraphia'

FILM : Ex Machina - Alex Garland

Ik ben helemaal wild van futuristische films. Wat opvalt is dat in de eerste futuristische films en series als Star Trek de toekomst nog mooi werd voorgesteld, met auto's die konden vliegen en zo. Vanaf de jaren tachtig werd de sfeer een stuk minder. Alles was slecht, kapot en vervuild. Tegenwoordig zijn de films filosofischer. Zoals deze Ex Machina. Stel dat er robots worden ontwikkeld die beter en sneller zijn dan mensen, zullen die ons dan vernietigen of worden dat medemensen? De film suggereert dat mensen en robots ooit relaties zullen hebben, dat vind ik fantastisch. Ik zie de toekomt altijd positief. 'Sexy robots rule'. (lacht)

Sexy robots rule!

VOORSTELLING : Belpop Bonanza bis

Jan Delvaux (Belpopkenner bij uitstek) en Jimmy Dewit (Discobar Galaxy en Shameboy) brengen de geschiedenis van de Belgische pop naar het theater. In deze Belpop Bonanza Bis focussen ze zich op de uitzonderingen en legendarische figuren uit de Belgische muziekgeschiedenis, op pogingen tot internationale roem die werden gefnuikt. Alles wat Jan en Jimmy vertellen, klopt als een bus. Het zijn allebei heel goede vertellers. Doordat ze elkaar aflossen krijg je een soort mitraillette van verhalen en anekdotes, muziek en filmpjes. Zo is er het verhaal van Tars Lootens die uit Japan een ritmebox had meegebracht en die liet horen aan Marvin Gay die in dezelfde studio's aan het werk was, waarna Marvin Gay 'Sexual Healing' heeft gemaakt, volledig gedragen door die ritmebox.

De affiche van Belpop Bonanza bis

CONCERT: Roisin Murphy - AB

Ik vond haar laatste plaat teleurstellend en hoorde dat haar band er de laatste tijd ook niet echt stond. Maar onlangs kwam mijn dochter enorm enthousiast terug van haar concert. Dus ga ik toch kijken in februari. Ik was een heel grote fan van Moloko, dus hoop ik dat ze nog wat van de oude nummers brengt.

Roisin Murphy komt in februari naar de AB.
VRTNU VRTNU VRTNU