Spring naar inhoud

Regisseuse Lisaboa Houbrechts kiest cultuur

geschreven op 07 september 2015
Deze week stelt schrijfster en regisseuse Lisaboa Houbrechts (rechts vooraan) haar persoonlijke selectie voor.

In de rubriek Keuzes, keuzes, keuzes maakt elke week een kunstliefhebber in hart en nieren een hoogstpersoonlijke selectie uit het actuele cultuuraanbod. Deze week stelt de beloftevolle schrijfster en regisseuse Lisaboa Houbrechts haar selectie aan je voor.

Lisaboa Houbrechts brengt, met haar collectief Kuiperskaai dit weekend in Gaasbeek, het stuk Mariembourg. Daarnaast werkt ze volop aan een nieuwe productie, een herwerking van Shakespeare's komedie The Winter's Tale.

VIDEO-INSTALLATIE: ARVO LEO - FISH PLANE, HEART CLOCK

Vanaf 11 tot 13 september openen kunstgalerijen in Brussel hun deuren tijdens de drukbezochte Brussels Art Days. In galerij La Loge toont de Canadese videokunstenaar Arvo Leo zijn film Fish Plane, Heart Clock. Het onderwerp van deze video-installatie is Pudlo Pudlat, een jager uit het Canadese Noordpoolgebied die tijdens het kolonialisme uitgroeide tot een gevestigd kunstenaar. In de jaren vijftig werden de Inuïts door kolonisten gevraagd om samen kunst te maken en het is zo dat Pudlat naar voren is getreden.

De Inuït Pudlo Pudlat groeide in de jaren vijftig uit tot een gevestigd kunstenaar in Canadese kunstkringen.

Arvo Leo was zo geïnspireerd door zijn werk dat hij dan zelf naar de plek getrokken is waar Pudlat had geleefd en gewerkt. Fish Plane, Heart Clock is een poëtisch portret van Pudlat. De band die Leo heeft met de tekeningen en het land bepalen de structuur van de film. Het gaat over de praktijk van die twee kunstenaars die door elkaar loopt, eerder dan over een waarheidsgetrouwe biografie van Pudlat.

EXPO: PASCALE MARTHINE TAYOU - BOOMERANG

De Belgisch-Kameroense kunstenaar Tayou kaart de manier aan waarop mensen een nationale, financiële en emotionele identiteit ontwikkelen in tijden van massaconsumptie. Hij werkt vaak met afval en gevonden materiaal - hij laat Kameroense ambachtslui colablikjes versmelten met kristalgas om zo een vruchtbaarheidsbeeld te maken. Zijn artistiek werk staat in schril contrast - maar is tegelijkertijd sterk vervlochten - met het consumptiegedrag.

Pascale Marthine Tayou's tentoonstelling BOOMERANG kan je nog tot 20 september bezichtigen in BOZAR.

Heel vaak merk je dat in de etnische kunst het medium wordt vergeten en de referentie naar de culturele oorsprong centraal wordt geplaatst. Terwijl Tayou net het medium centraal stelt en van daaruit reflecteert over de culturele oorsprong.

PERFORMANCE: OHNO COOPERATION - OHNO CONVERSATION COOPERATION

Tijdens het septemberfestival in Gaasbeek toont Jan Lauwers van Needcompany OHNO COOPERATION CONVERSATION, een werk dat kadert in een ongoing dialoog die essentiële vragen wil stellen over kunst en maatschappij. Lauwers werkt hiervoor samen met Maarten Seghers en Elke Janssens, die tot andere generaties behoren, wat het extra boeiend maakt.

INSTALLATIE: A TWO DOGS COMPANY/KRIS VERDONCK – ISOS

Op donderdag 10 september toont beeldend kunstenaar en theatermaker Kris Verdonck in La Valée zijn 3D video-installatie, ISOS.

ISOS neemt de apocalyptische sciencefiction romans van de Britse schrijver J.G. Ballard als uitgangspunt. Zowel Kris Verdonck als J.G. Ballard zijn bezig met hoe technologie de mens in de war kan brengen en zelfs tot waanzin drijft soms. Verdonck onderzoekt onder meer de relatie tussen mens en object: de machines worden acteurs en andersom. In ISOS zijn er negen kijktorens met virtuele sculpturen die elk één detail uit een werk van Ballard tonen.

FILM: WIENER AKTIONISTEN IN OFFOFF ART CINEMA

Op 9 november vertoont de Gentse OFFoff art cinema werk van Otto Muehl's en Terese Schulmeister.

De Gentse OFFoff Art Cinema vertoont op 9 november werk van Otto Muehl en Terese Schulmeister.

Zij maakten allebei deel uit van de Wiener Aktionisten, een radicale performancegroep uit de jaren '60, waarvan de happenings een bijzonder luguber en bizar karakter hadden - een poging om via het lichamelijke exces tot inzichten te komen.

VRTNU VRTNU VRTNU