Spring naar inhoud

Illustrator Carll Cneut kiest cultuur

geschreven op 05 oktober 2015

In de rubriek Keuzes, keuzes, keuzes maakt elke week een kunstliefhebber in hart en nieren een hoogstpersoonlijke selectie uit het actuele cultuuraanbod. Deze week stelt illustrator Carll Cneut zijn selectie aan je voor.

Carll Cneut ontving onlangs de Vlaamse Cultuurprijs Letteren. Maar veel tijd om op zijn lauweren te rusten heeft hij niet. Binnen twee weken moet hij de tekeningen inleveren voor zijn nieuwe boek met Peter Verhelst dat op 1 december verschijnt: 'De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje'. Hij is wat aan de late kant maar daar zit zijn afgelopen overzichtstentoonstelling in de Sint-Pietersabdij voor iets tussen. 'In my head' werd zo’n gigantisch succes dat Carll Cneut de afgelopen vijf en halve maand amper aan werken toekwam. “Ik maakte welgeteld één tekening en het was dan nog een slechte ook.”

Beeld uit 'Het geheim van de stem van de nachtegaal', het veelvuldig bekroonde boek dat Carll Cneut maakte met Peter Verhelst in 2008.

EXPO: Vivienne Westwood - Cut from the past In mijn boeken besteed ik erg veel aandacht aan de kleding van mijn personages. Via die kleding geef ik hen een geschiedenis. Ontwerpers zijn een bron van inspiratie. De overleden Alexander Mc Queen, Margiela, Maurizio Amadei, Dries Van Noten en ook Vivienne Westwood. De 18de eeuw is nooit ver weg bij Westwood. Ik ben vooral benieuwd naar de stukken die refereren naar rococoschilders als Watteau en Boucher. De link tussen kunst en mode heeft me altijd al geboeid. Dat ik - door mijn hectische voorbije jaar - 'Alexander McQueen: Savage Beauty' in het Victoria and Albert Museum miste, kan ik mezelf voorlopig nog niet vergeven. (lacht)

Vivienne Westwood

MUZIEK: Francesca Belmonte - Anima Dit is de muziek waar ik naar luister wanneer ik aan het tekenen ben. Mensen die me enkel via mijn werk kennen, gaan er vaak vanuit dat ik een melancholische man ben die de hele tijd naar klassieke muziek luistert. Maar dat klopt dus niet. (lacht) Francesca Belmonte leerde ik kennen via Tricky, met wie ze vaak werkt. Deze plaat is verschenen op zijn label 'False Idols'. Ik ben ook al sinds Blue Lines fan van Massive Attack waar Tricky toen nog deel van uitmaakte. Luister naar Francesca Belmonte op Soundcloud.

Francesca Belmonte - Anima

EXPO: .Drawing | THE BOTTOM LINE Deze expo over hedendaagse tekenkunst opent komend weekend in het S.M.A.K. Met werk van klinkende namen als Thierry De Cordier, Michaël Borremans en Anne-Mie Van Kerckhoven. En van de minder bekende Jockum Nordström van wie ik wel fan ben. Als ik naar zo'n expo ga, zet ik mijn technische bril op. Ik ben altijd heel benieuwd naar hoe een tekening gemaakt is. Voor mijn illustraties vertrek ik zelf altijd vanuit tekeningen, vervolgens werk ik ze uit met verf. Bij tekeningen van anderen vraag ik me vaak af hoe ik die verder zou uitwerken. Dat lijkt me nog wel iets om eens met collega-illustratoren te doen: elkaars tekeningen onder handen nemen

Michaël Borremans The House of Opportunity (The Chance of a Lifetime) 2003 © Michaël Borremans Collectie S.M.A.K.

BOEK: Saskia De Coster - Wat alleen wij horen Dit boek is net verschenen. Ik heb er nog niet veel in gelezen maar zat wel meteen in de sfeer. Ik volg Saskia haar werk. Ze heeft ook de vertaling gedaan van 'De Gouden Kooi', het boek dat ik maakte met de Italiaanse Anna Castagnoli. Ik houd van de filmische sfeer en doorleefde personages in Saskia's boeken. In drukke periodes zoals nu lees ik enkel vlak voor het slapengaan. Ik doe dus wel even over een boek. (lacht) Op rustigere momenten lukt lezen beter. Dan maak ik daar overdag vaak een uurtje voor vrij.

Caver van Saskia De Costers nieuwe roman

FILM: Robin Pront - D'Ardennen D'Ardennen, het debuut van Robin Pront deed het goed op het Filmfestival van Toronto en zou zonet zijn opgepikt door een Amerikaanse agent. En hij mag het Filmfestival van Gent openen op 13 oktober. Ik heb al veel goede dingen gehoord over die film dus ben ik heel benieuwd. Normaal ga ik elk jaar naar een paar films op het festival maar nu houd ik het bij deze, wegens te veel werk. Met oa. Jeroen Perceval, Veerle Baetens, Peter Van den Begin, Viviane De Muynck, ...

VRTNU VRTNU VRTNU