Spring naar inhoud

Auteur en filmmaker Eric de Kuyper kiest cultuur

geschreven op 21 december 2015

Eric de Kuyper schreef klassiekers als 'Aan zee' en 'De hoed van tante Jeannot', die deel uitmaken van de cyclus die hij aan zijn kinderjaren wijdde. Maar als filmmaker is hij hier minder bekend. De Kuyper is dan ook erg blij met de hommage die hij momenteel krijgt in Cinematek, in de vorm van een retrospectieve. Zijn films zijn vaak een ode aan het mannelijke lichaam. Hoewel de Kuypers vorige speelfilm 'Pink Ulysses' een kwarteeuw oud is, sluit zijn nieuwe 'My Life as an Actor' er naadloos bij aan. De première van die nieuwe film op 28 januari is de afsluiter van de retrospectieve.

Ook niet te missen in Cinematek is de Kuypers masterclass rond de muzikale begeleiding van stille films en zijn avond gewijd aan Chantal Akkerman waar hij heel intiem mee bevriend is geweest en verschillende filmscenario’s mee heeft geschreven.

Bekijk hier een stukje uit Ulysses.

FILM: Silk Stockings met Fred Astaire in Flagey

Ik hou van musicals en van Fred Astaire. 'Singin in the rain' staat die maand ook in Flagey geprogrammeerd maar die kan je nog zo vaak zien. Deze 'Silk Stockings', met ook een hoofdrol voor Cyd Charisse, is een stuk minder bekend. Deze musical is een remake van Ninotchka, een film van voor de oorlog waarin Greta Garbo de hoofdrol speelt. Ik hou van musicals in de grote Engelse en Amerikaanse traditie omdat ze zo licht, opwekkend en euforisch zijn. Ik heb het minder met 'The Phantom of the Opera' of 'Les Misérables' die een stuk minder opwekkend zijn en waarin nog nauwelijks wordt gedanst. Ik heb zelf ook een soort musical gemaakt. (Eric de Kuyper maakte in 1984 'Naughty Boys' nochtans ook niet erg vrolijk. Hij zei daar toen over: "ik heb het een triestige musical genoemd, omdat ik niet genoeg geld had om er een vrolijke musical van te maken.")

Onderaan een fragment uit Silk Stockings. De film markeerde het voorlopige laatste optreden van Fred Astaire als danser in een musical, zijn laatste film voor MGM en zijn laatste film met Cyd Charisse. Op het einde van dit fragment kondigt Astaire zijn afscheid aan door zijn typische hoge hoed plat te duwen.

OPERA: Hänsel und Gretel – Engelbert Humperdinck in Bozar

In Duitsland wordt deze opera zowat overal opgevoerd rond deze tijd van het jaar. Voor kinderen is het vaak hun eerste bezoek aan de opera. Nu staat hij ook hier in Bozar. Het orkest van de Munt is fabuleus en er wordt ongelooflijk gezongen. Van de poppen en het schaduwspel was ik minder onder de indruk, maar de meeste toeschouwers waren heel enthousiast. Trouwens, je kan je ogen ook altijd sluiten en gewoon genieten van de muzikale pracht.

Sicario - Denis Villeneuwe in Actor’s Studio Brussel

Deze film zag ik onlangs in de Brusselse Actor’s Studio. Daar krijgen recente films vaak nog een tweede kans. Ik was ontzettend onder de indruk van deze Sicario van de niet zo bekende Canadese regisseur Denis Villeneuve. Emily Blunt en Benicio Del Toro spelen mee. Het is een zeer harde film over drugssmokkel, waarschijnlijk gebaseerd op hoe het er echt aan toegaat aan de grens tussen Mexico en de VS. Het is heel koel en brutaal in beeld gebracht, beklemmend ook. Het is zeker geen blockbuster maar wel één van de beste recente films die ik dit jaar gezien heb. Ik verdeel mijn tijd tussen het Duitse platteland en Brussel. In Duitsland schrijf ik vooral maar als ik in Brussel ben, ga ik één of twee keer per week naar de film, het theater, de opera. Ik geniet heel erg van het Brusselse aanbod.

BOEK: The Art of Grace: on moving well trough life - Sarah Kaufman

IK heb het boek pas deze week besteld, ik heb het dus nog niet gelezen. Sarah Kaufman (danscriticus van The Washington Post en gelauwerd met een Pulitzer Prize, nvdr.), heeft het over de elegantie van bewegingen, niet in de dans maar in het alledaagse leven. Hoe het komt dat bepaalde mensen mooi en goed bewegen? Dat vond ik een heel prikkelend onderwerp.

BOEK: Jan Brokken - De Vergelding

Momenteel ben ik dit boek van Jan Brokken aan het lezen. Hij beschrijft een authentiek collaboratieverhaal in Rhoon, zijn geboortedorp bij Rotterdam. We zaten onlangs in hetzelfde televisieprogramma VPRO Boeken. Ik vermeld hem ook omdat hij onlangs mijn boek 'Drie zusters in Londen' geloofd heeft in het dagblad Trouw. Ik voelde mij verplicht zulke loftuigingen te reciproceren. Ik lees behoorlijk veel. Vooral klassiekers filosofie, geschiedenis en ook wetenschappelijke werken, ik ben in mijn verre verleden academicus geweest.

Bekijk de aflevering van VPRO Boeken met Jan Brokken en Eric de Kuyper hier

VRTNU VRTNU VRTNU