Spring naar inhoud

Illustratrice Ephameron kiest cultuur

geschreven op 21 september 2015

In de rubriek Keuzes, keuzes, keuzes maakt elke week een kunstliefhebber in hart en nieren een hoogstpersoonlijke selectie uit het actuele cultuuraanbod. Deze week stelt illustratrice Ephameron haar selectie aan je voor.

Ephameron heeft het druk. Volgend weekend start een expo rond haar boek 'Wij twee samen' in de Brakke Grond in Amsterdam. Met dat beeldverhaal over haar dementerende vader staat ze ook op de Alzheimer Code, een project dat via kunst aandacht geeft aan de ziekte. En in november pakt ze opnieuw DE Studio in met Grafixx. Door die drukke agenda en sinds de komst van haar kindje, staat cultuur op een iets lager pitje. Maar als ze dan toch de kans krijgt, geniet ze er extra van. "Ik kijk en luister nu veel harder dan vroeger.”

SERIE: Rectify Rectify is een fantastische serie die echt indruk op mij heeft gemaakt. Dat tempo, de manier van vertellen, de nuances. In Rectify draait het om het kleine van elke dag. Het is echt een parel. Veel misdaadseries willen vooral snel gaan en shockeren. Voor mij hoeft het niet te spannend, ik word daar heel zenuwachtig van en ik heb al zo’n druk leven. Geef mij maar een goed verhaal en acteurs die niet te veel staan te acteren, alsof ik zit te kijken naar een tranche de vie. Bekijk Rectify op Canvas.be.

Rectify, over een man die na 19 jaar dodencel opnieuw moeten leren 'leven'.

EXPO: Park Pardon in The Bries Space The Bries Space is een galerie en uitgeverij in Borgerhout waar ik graag kom. Bries heeft drie boeken van mij uitgegeven. Momenteel is er werk te zien van Park Pardon, dat is het Nederlandse duo Bloeme van Bon en Geran Knol. Ik heb in het verleden al vaker met hen gewerkt. Het werk van Bloeme en Geran oogt heel naïef, is beïnvloed door art brut en folk art, maar het is theoretisch heel goed onderbouwd. Ze weten waar ze mee bezig zijn. Dat is heel verfrissend. Ze durven ook verschillende dingen uit te proberen. Vaak ziet het er lelijk uit maar op de een of andere manier wordt het daardoor weer mooi. Ze passen helemaal binnen een nieuwe stroming illustratoren die die naïeve stijl omarmt.

Park Pardon in The Bries Space

FILM: Terrence Malick - Knight of Cups Ik ga heel graag naar de cinema maar sinds ik een kindje heb, gebeurt dat helaas nog heel weinig. De nieuwe Terrence Malick, daar zou ik toch graag tijd voor maken. Zijn vorige ‘Tree of life’ heb ik graag gezien. Het trage, alledaagse, menselijke van die film sprak me enorm aan. Ik weet dat hij toen veel kritiek heeft gekregen omdat de intro onnodig lang was. Ik herinner me dat ik daar naar zat te kijken en dacht: wauw, dat is echt gedurfd in deze tijd. Bij Melancholia had je dat ook. Mij stoort die traagheid helemaal niet. Je hebt het gevoel dat je eerder naar een screening van een kunstfilm zit te kijken dan naar een speelfilm. Dat heb ik graag. Bekijk de trailer.

 Christian Bale en Natalie Portman in Knight of Cups

BOEK: Roderik Six - Val Ik heb afgelopen zomer heel fijn met Roderik samengewerkt aan een muur in Watou. Dat was onthaasten, ik heb nog nooit zo traag gewerkt als toen. Het thema van het kunstenfestival Watou was ook ‘In de luwte van de tussentijd’. Dat paste perfect bij dat dorp van amper tien huizen groot waar iedereen elkaar kent. Roderik heeft toen een gedicht geschreven dat ik geïllustreerd heb. Hij gebruikt een heel mooie taal. Tijdens onze residentie vertelde hij me dat hij soms woorden gebruikt omdat ze er mooi uitzien of mooi klinken, meer dan dat ze echt een functie hebben. Dat intrigeert mij. Ik wil dat boek 'Val' echt graag lezen.

Roderik Six aan het werk op Kunstenfestial Watou

MUZIEK: Beach House - Depression Cherry Over de nieuwe plaat van Beach House wordt gezegd dat ze te veel lijkt op de vorige drie albums. Dat is helemaal niet erg, want ik vind het goed wat ze doen. Ik hou van hun bitterzoete melancholie, de eenvoud van hun muziek in een tijdperk van overstimulatie. Hun muziek is als een glas warme melk tijdens een regenbui. Beluister 'Depression Cherry' hier.

Victoria Legrand  en Alex Scally van Beach House
VRTNU VRTNU VRTNU