Spring naar inhoud

Muzikante Eefje de Visser kiest cultuur

geschreven op 19 januari 2016
Eefje de Visser

In de rubriek Keuzes, keuzes, keuzes maakt een kunstliefhebber in hart en nieren een hoogstpersoonlijke selectie uit het actuele cultuuraanbod. Deze week stelt muzikante Eefje de Visser haar selectie voor.

Eefje de Visser heeft net haar derde plaat uit. Die kreeg de titel Nachtlicht en werd voor een groot deel opgenomen in Gent. Dat hoor je ook. "In Nederland zit alles wat strakker in het pak, in Gent klinken de bands wat psychedelischer en losser," vertelt Eefje. "Die losse vibe wilde ik graag op deze plaat en ik denk dat dat gelukt is. Het risico bestond dat de plaat vlees noch vis zou worden maar volgens mij is ze vlees én vis geworden." De kritieken waren in ieder geval lovend. Ook in Vlaanderen. Nu is Eefje hard aan het werk om er een goeie liveshow van te maken. "Ik ben daar een perfectionist in. Ik vind het ook belangrijk dat mensen al tijd hebben gekregen om de plaat te leren kennen. Bij mijn muziek is het toch belangrijk dat je die al wat hebt kunnen laten bezinken."

FESTIVAL: Into The Great Wide Open - Vlieland

Vlieland is één van de mooiste Waddeneilanden van Nederland. Aangezien Belgen de Waddeneilanden niet zo goed kennen en toch vaker even naar de Ardennen gaan, wilde ik heel graag dit festival op Vlieland tippen. Into The Great Wide Open is een kleiner festival dat veel belang hecht aan vormgeving. Behalve optredens kijken, kan je er ook lichtroutes volgen of installaties bezoeken. Ik heb er zelf twee keer opgetreden. Bij de podia in de bossen heb je een heel maffe akoestiek. Ik heb echt wel iets met die plek. Ik ging als kind al naar Vlieland met mijn oom en tante en leerde er mijn eerste gitaarakkoordjes.

"Into The Great Wide Open op Vlieland waar ik mijn eerste gitaarakkoordjes leerde."

MUZIEK: STADT - Escalators

STADT is een Gentse band die net een nieuwe plaat uit heeft: Escalators. Ik verdeel mijn tijd tussen Utrecht en Gent waar mijn vriend Pieterjan woont. Ik heb in Gent ondertussen veel groepjes leren kennen. Stadt is een hele goeie live band. Ze brengen psychedelische indierock. Een beetje modderig maar tegelijk heel zorgvuldig uitgewerkt. Ook live heeft alles zijn plek. Ik denk dat hun producer ook mee in de band zit en dat het daarom ook live zo goed werkt. Door in Utrecht en Gent te wonen, kan ik de muziekscene in de twee steden wel vergelijken, ja. In Gent klinkt het allemaal wat psychedelischer en losser. Veel muzikanten komen er van het conservatorium en hebben een achtergrond in jazz of wereldmuziek. In Nederland zit het wat strakker in het pak.

"De Gentse band STADT brengt best wel vuige rock, krautrock eigenlijk. Een beetje modderig maar tegelijk heel zorgvuldig uitgewerkt."

FOTOGRAFIE: Anna Klevan – "You can find me everywhere" - "I found you everywhere"

Anna Klevan is een jonge, Nederlandse fotografe die ik heb ontdekt op de afstudeerexpositie van de Academie in Den Haag. Ik zag er haar fotowerk over Greg Packer, een man die in New York woont en verder niet echt veel doet. Maar als er iets gebeurt, is hij wel meteen ter plaatse waardoor hij vaak geïnterviewd wordt door verschillende media. Packer is letterlijk de meest geciteerde man van de straat. Op de foto’s van Packer zie je rode en groene bollen. Klevan vroeg aan Packer oa. welke foto’s van hemzelf hij goed of slecht vond. Die voorzag ze vervolgens van groene of rode stickers. De foto's waar zijn gezicht duidelijk op staat, quoteerde hij hoger dan de andere. Met haar fotoreportage over Packer stelt Klevan de vraag waarom mensen zo graag de spotlights opzoeken.

Lees meer over Anna Klevan en 'the most quoted man in news' op decorrespondent.nl

Fotografe Anna Klevan maakte een reeks over  'the most quoted man in news' Greg Packer

MUZIEK: Falco Benz - One-One-Nine

Falco Benz is een Utrechtse dance-artiest. Hij maakt frisse, melodieuze, warme en superdansbare dance. Als ik één van zijn nummers hoor op een feestje, raakt me dat heel erg. Dat heb ik niet vaak met dance. Ik ben helemaal weg van zijn akkoorden en melodieën. Falco Benz maakt ook remixes. Als ik ooit een nummer zou willen laten remixen, zou ik het aan hem vragen. Zijn artwork en live visuals zijn ook altijd zo mooi.

"Als ik ooit een nummer zou willen laten remixen, zou ik het aan Falco Benz vragen."
Eefje in een ontwerp van Annemarije van Harten

MODE: Annemarije Van Harten

Tijdens mijn optredens wil ik dat alles visueel klopt, dus ging ik voor mijn outfits op zoek naar een ontwerpster die minimalistische stukken maakt in mooie stoffen, zonder teveel 'frutsels'. Eerder grote kleurvlakken dan kleine details die je vanop afstand toch niet ziet. Dat vind ik allemaal in de ontwerpen van Annemarije Van Harten. Ze staat eind januari op de Modefabriek in Amsterdam. Ze heeft ook een lijn tableware, huisaccesoires met een mode-accent zoals bijvoorbeeld tafellakens met kraagjes.

Theedoeken en tafellakens met kraagjes in de collectie tableware van Annemarije van Harten
VRTNU VRTNU VRTNU