Spring naar inhoud

Dimitri Leue kiest kinderboeken

geschreven op 04 november 2015

In de rubriek Keuzes, keuzes, keuzes maakt elke week een kunstliefhebber in hart en nieren een hoogstpersoonlijke selectie uit het actuele cultuuraanbod. Omdat het Boekenbeurs is, stellen we je deze week graag de boekenkeuzes, keuzes, keuzes voor van Dimitri Leue.

Dimitri Leue is naast acteur en regisseur ook schrijver. Hij is de maker van verschillende kindertheatervoorstellingen en kinderboeken. Verhalen voor kinderen vindt hij fascinerend. Het is dan ook geen verrassing dat hij dit jaar, tijdens de Boekenbeurs, het kinder- en jeugdprogramma ‘Volwassenen toegelaten’ cureert.

De Gouden Kooi - Anna Castagnoli en Carll Cneut

Los van de tekst, de literatuur, is dit boek een echt kunstwerk. De illustraties zijn van de hand van Carll Cneut. De man die de Vlaamse Cultuurprijs Letteren dit jaar wegkaapte voor de ogen van de ‘echte’ auteurs. Geheel terecht. Je kan hem moeilijk tekenaar noemen. Hij is een echte kunstenaar. Met het geduld van een monnik die miniatuurtjes maakt, maakt hij rijke afgewerkte tekeningen. Ook in dit boek.

Paard met laarzen – Jef Aerts

Jef Aerts is een vrij nieuwe naam in jeugdliteratuurland. Ik ben blij dat hij nu kinderboeken schrijft. Hij krikt het niveau van de jongerenliteratuur opnieuw op. De kans dat literatuur voor kinderen kinderachtig en vlak wordt loert altijd om de hoek. We willen altijd maar dat kinderen makkelijk en vlot lezen, dat het plezant is, dat de kinderen niet teveel inspanning moeten leveren bij het lezen van een boek … Dan ben ik heel blij met werken van mensen zoals Jef Aerts. Auteurs die kinderen bij de hand nemen naar een hoger niveau, en meer poëzie en filosofie in hun verhalen durven te steken.

Paard met laarzen gaat over Fieke die het paard Olga wil verzorgen en moet verstoppen. Een ideaal kinderverhaal, maar met een veel dieperliggende boodschap. Het gaat over vriendschap en de grenzen tussen verantwoordelijkheid, bezitsdrang en liefde. Het is heel aangenaam om te lezen en het heeft mij af en toe gedwongen om wat dieper na te denken over het leven. Dat mag ook wel eens in de kinderliteratuur.

Iedereen wil een eigen eiland. Een onbewoonde plek voor jou alleen, waar je kan lachen en huilen, dansen en zingen, zonder dat een ander het hoort.

Mijn eiland is een paard. Een IJslands paard.

Ik hoopte dat ook mijn eiland onbewoond zou zijn. Een plek ver van huis en ver van school. Maar op het eiland Paard is het net vreselijk druk. Sinds ik mijn paard kreeg, laat niemand me nog met rust. - fragment uit Paard met laarzen

De koningin is verdwenen – Anna Vercammen en Sabien Clement

Dit boek is voor mij opnieuw de geslaagde combinatie van tekst en illustratie. De tekst gaat over afscheid van een moeder, de koningin. Het symboliseert het verhaal van wie achterblijft na een verlies en de hoop dat alles weer beter wordt. Ik heb zo’n verhaal zelden zo mooi verwoord en getekend gezien. De dood is ook zo mooi in beeld gebracht. Sabien (de illustratrice) is er met haar tekeningen in geslaagd om het persoonlijke verhaal van Anna universeel te maken.

Illustratoren zoals Sabien Clement en Carll Cneut slagen er in meer dan alleen het verhaal te vertellen. Ze roepen echt een wereld op. Ik vind dat absoluut een meerwaarde.

Hoger dan de bergen en dieper dan de zee: kroniek van een migrant – Laïla Koubaa en Laura Janssens

Een zeer geslaagd boek over migratie. Eigenlijk is het een veredelde strip. Als je het mij vraagt is dit een boek dat zeer welkom is op alle lagere scholen om het gesprek aan te gaan over migratie. Het is voor kinderen, nu op school, het verhaal van de grootouders die naar hier zijn gekomen en waarom dat gebeurt is. Koubaa geeft een inkijk in een voor ons ander leven. Maar het is ook leuk lezen voor de kinderen die van niet-Vlaamse komaf zijn. Het maakt duidelijk dat zij normaal en niet alleen zijn, en dat het eigenlijk heldhaftig was van hun grootouders dat ze hun land, familie en cultuur hebben achtergelaten. ’t Gaat over rituelen en gewoonten van anderen, met heel veel respect en liefde uitgelegd, maar tegelijkertijd nooit ‘uitleggerig’. Het is geen louter educatief boek. Het is een gevoelsmatig boek. Een cadeau om je klasgenoten beter te leren kennen.

De Storm – Het geluidshuis (o.a. met Koen De Graeve, Reinhilde Decleer, Flip Kowlier, Steven Van Herreweghe en Evelien Bosmans)

Het geluidshuis verlaat met dit luisterboek het veilige pad van de sprookjes en durft het aan om Shakespeare (The Tempest) te bewerken tot een heerlijk hoorspel. Hiermee promoten ze misschien wel ongewild het theater bij hun jonge toehoorders. Het is een hele vroege kennismaking met het oeuvre van een grootmeester uit de theaterwereld. Het is het openen van een deur naar een andere wereld. Met hun cd’s zorgen ze voor rust in al die wagens richting het zonnige Zuiden omdat ze zowel de kinderen als de volwassenen weten te verwennen met poëzie en humor. Maar dan vooral met humor. Ik heb me kostelijk geamuseerd met dit luisterboek.

VRTNU VRTNU VRTNU