Spring naar inhoud
herbeleef online

Keien van de Wetstraat

Ivan De Vadder maakt tijd voor een gesprek met twee gasten: één uit de politieke wereld en een uit het brede maatschappelijke veld.

In het politieke programma Keien van de Wetstraat neemt politiek journalist Ivan De Vadder de tijd om een gesprek aan te gaan met twee gasten: één uit de politieke wereld, en een uit het brede maatschappelijke veld.

In deze laatste aflevering zijn de gasten Jean-Marie Dedecker, boegbeeld van Lijst Dedecker, en Jan Segers, de politieke journalist van de krant Het Laatste Nieuws.

Hoe zou het nog zijn met Jean-Marie Dedecker? Voelt hij zich nog politicus, of heeft hij definitief een streep gezet achter een politieke carrière? En wat zou Jean-Marie Dedecker –mocht hij bijvoorbeeld lid zijn van de oppositie in het parlement- denken van het beleid van de regeringen Michel en Bourgeois?

Keien van de Wetstraat, vrijdag 18 december, om 20.00 op Canvas.

Ik ga op zoek naar de ‘steen die is verlegd’.

Ivan De Vadder

Ik ga op zoek naar de ‘steen die is verlegd’. Dat kan gebeurd zijn tijdens de voorbije week, de voorbije maand of zelfs tijdens hun hele carrière. Met twee gasten, die elkaar aanvullen, wil ik de balans opmaken van een beleid, hoe klein de stap ook is geweest die de politicus heeft gezet.

Met zijn twee gasten wil Ivan De Vadder de actualiteit bespreken. Het doel is het beleid van de politicus te toetsen aan een deskundige, een autoriteit of een kenner. Dat kan een journalist zijn, of een academicus, of gewoon iemand die een andere visie heeft.

De tweede gast kan uit alle geledingen van de samenleving komen, maar hij of zij moet de politici helpen hun standpunten nog beter te verwoorden en vooral te verhelderen. Soms zullen ze de politicus aanvullen, soms zullen ze hem tegenspreken. Maar het gesprek tussen de twee is de kern van deze uitzending.

Keien van de Westraat is de opvolger van het gelijknamige programma dat tussen 2007 en 2009 liep op Canvas. Ivan De Vadder en Kathleen Cools interviewden toen verschillende politieke boegbeelden. In 2015 valt het lidwoord ‘de’ weg.

Door dat lidwoord te laten vallen willen we op een subtiele manier aangeven dat we niet alleen mikken op die groep van politici die sowieso geregeld in de tv-programma’s aan bod komt. Zelfs met een simpel wetsontwerp of een wetswijziging kan een politicus de koers van de samenleving wijzigen. Ook een backbencher kan soms het verschil maken. Ook zij zijn Keien, en mogen hun verhaal brengen in Keien van de Wetstraat.

VRTNU VRTNU VRTNU