Spring naar inhoud

"Onze job loopt niet weg. Eerst IS wegjagen"

geschreven op 26 augustus 2016

Voor zijn nieuwe reeks IS in het vizier zoekt Rudi Vranckx samen met zijn ploeg de mensen op die strijden tegen IS. Hun eerste reis brengt hen, na Tunesië, naar het front met IS in Libië. Regisseur Mark bracht er zijn eerste dag door in een veldhospitaal. Dit is zijn verslag.

Doet een mens zijn ogen open wanneer hij slaapt? Ik blijkbaar wel. De eerste nacht hier aan het front werd ik om twee uur 's nachts wakker met zand in m'n ogen. De wind moet het erin geblazen hebben.

Terwijl Rudi met Patrick en Jan naar het front ging, ben ik alvast begonnen met opnames maken in een veldhospitaal hier. Ik neem dan de eerste interviews af, meteen met een zestal mensen deze keer, en doe ook alles zelf: filmen, geluid én interviewen. Niet makkelijk, want je wil dat alles er even goed uitziet als wanneer je het met een ploeg van drie man kan doen.

Ze hebben hun job enkele maanden on hold gezet om mensen te verzorgen. Mooi toch?

Maar iedereen werkt met plezier mee. Wanneer Rudi en de ploeg hier na hun opdracht aankomen, waait mijn naam hen toe vanuit alle hoeken van het hospitaal. "Wil je koffie, Mark?", "Thee, Mark?", "Mark, wil je wat water?", "Mark, kom hier even iets filmen!", "Misschien wil je wel een stuk pizza, Mark? Of wat druiven?"... De gastvrijheid is overweldigend.

Hoe dat komt? Omdat ik deze hardwerkende mensen de aandacht geef die ze normaal gezien niet krijgen. Wanneer er hier eens een journalist langskomt, dan heeft die meestal enkel aandacht voor de strijders. Als ze dan zo'n gewonde zien binnenkomen, beginnen ze hem al te interviewen terwijl hij nog op de brancard ligt. Dat zou ik nooit zomaar doen. Oog voor de dokters en de verplegers hebben ze niet.

Couscous klaarmaken: zo doen ze dat hier.

Nochtans hebben ook zij een verhaal te vertellen. Iedereen die hier werkt, is een vrijwilliger. Ze hebben hun job enkele maanden on hold gezet om hier op het terrein mensen te komen verzorgen. Mooi, toch? Zie je het bij ons al gebeuren? Hier zeggen ze gewoon: "Onze job loopt niet weg. We moeten eerst verlost worden van IS".

VRTNU VRTNU VRTNU