Spring naar inhoud

Is China het nieuwe beloofde land?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 14 februari 2019
Nachtwacht heeft het over China als bedreiging voor Europa, maar ook over China als stimulator van economische groei. Zou China ooit het nieuwe beloofde land kunnen zijn?

Het klinkt misschien raar, maar we zijn meer Chinees dan we denken. Telecommunicatienetwerken, smartphones, speelgoed en ga zo maar door: echt heel veel is "Made in China" en daar staan we niet bij stil. Zelfs de afhaal-Chinees is zo ingeburgerd dat we die nauwelijks nog exotisch kunnen noemen. Maar China als een land van belofte, dat is nog wat anders.

Stand-upcomedian Bert Gabriëls maakt het onderscheid tussen China als een ideale plek om te wonen en China als een mogelijk alternatief maatschappelijk systeem. Maar voor geen van de twee opties is hij te vinden.

Voormalig 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe stipt aan dat de daling van de wereldwijde armoede voor een groot deel te danken is aan de ontwikkelingen in China. Dat is zeker een verdienste, maar het gaat wel gepaard met grove schendingen van de mensenrechten.

Een tijd lang heeft Amerika de wereld gedomineerd: economisch, politiek en cultureel was het the land of dreams en the place to be. Nu is China ongetwijfeld een economische grootmacht en daardoor ook een politieke grootmacht, aldus mensenrechtenspecialiste Eva Brems. Maar ze betwijfelt of China ook een culturele werelddominantie zou kunnen ontwikkelen zoals Amerika.

China mag dan de belangrijkste economie ter wereld worden of zijn, sinologe Catherine Vuylsteke maakt zich zorgen over de Chinese export van een autoritair gedachtegoed dat daarmee gepaard gaat. Om dat te counteren is het nodig dat we het Chinees als keuzetaal invoeren in het middelbaar onderwijs. Alleen als we de taal beheersen, kunnen wij als democratische Europeanen een stem hebben in het internationaal debat dat sowieso gedomineerd zal worden door China in de komende jaren en decennia.

VRTNU VRTNU VRTNU