Spring naar inhoud

Van monogaam drama tot Oosterse filosofie

Ideeën op de Boekenbeurs

geschreven op 05 november 2015

Elke dag stellen stellen we een aantal boeken voor uit het immense boekenbeursaanbod die ons alvast nieuwsgierig konden maken. Vandaag : ideeënboeken.

WAT IS HET MOOISTE DAT JE OOIT HEBT GEZIEN ?

Viktor en Rolf, voluit Viktor Horsting en Rolf Snoeren, vormen een ontwerpersduo dat de wereld eerder opzienbarende modeshows, een bloemenbomparfum, en de nodige extravante kledingstukken schonk. Ze zien er een beetje uit als een jongere, knappere versie van Gilbert en George, maar ook hier verbergt het strakke uiterlijk een anarchistische verbeeldingswereld.

Voor dit boek legden Viktor en Rolf, John Brockman-gewijs, aan honderd wetenschappers, ondernemers en kunstenaars dezelfde vraag voor : "Wat is het mooiste dat u ooit heeft gezien?" Omdat erg verschillende mensen uit totaal andere vakgebieden aangesproken werden, belooft het boek een boeiende ontdekkingstocht te worden. De ervaring van schoonheid zet heel eventjes de wereld stil, om zo plaats te maken voor ontroering, bewondering, of inzicht.

DIT IS HET MOOISTE OOIT. Viktor en Rolf.

HEBBEN DE BETA-WETENSCHAPPEN DE UNIVERSITEIT VERPEST?

Willem Otterspeer is hoogleraar geschiedenis, en de biograaf van schrijver W.F. Hermans. Hij publiceert een pleidooi voor een universiteit die een algemeen vormende opleiding geeft aan een zo breed mogeljik elite. Dat doet hij in de Horzel-reeks van De Bezige Bij : een reeks "stekende betogen van uitstekende betogers". Boekjes die als bedoeling hebben stof te doen opwaaien en het debat te stimuleren.

"Hoe vreemd dat ook klinkt, de wetenschap (en ik bedoel natuurlijk de natuurwetenschap) en de universiteit passen niet bij elkaar" stelt Otterspeer. Door de ontwikkeling van de natuurwetenschap in de negentiende eeuw, kwam het onderzoek centraal te staan aan de universiteit en verschoof de algemeen vormende taak van de universiteit naar de achtergrond. "Het getal verdrong het woord, het meetbare kwam in de plaats van het onweegbare". De onwenselijke gevolgen daarvan : uit de hand gelopen specialisatie, overproductie en versplintering van het onderwijs.

WEG MET DE WETENSCHAP. Willem Otterspeer.

ZIJN SINGLES ZIELIG OF ZIJN HET LEVENSKUNSTENAARS?

Simone Saarloos is pas vijfentwintig, maar wist al behoorlijk wat deining te veroorzaken in Nederland. Ze is filosofe, columniste, rugbyspeelster, ze had een "seksistische talkshow" met enkel vrouwelijke gasten (mannen dienden als decor), begon een "Hannah Arendt-leesclub", en was afgelopen zomer de jongste Zomergast ooit.

In"Freelancers in de liefde" en "Ik ben mijn borsten"dacht ze eerder al na over mannen, vrouwen, seks en relaties.

In dit boekje (opnieuw een "Horzel", dus bedoeld om het debat aan te zwengelen) gaat het over hoe we als maatschappij naar singles kijken. We zien het single zijn doorgaans als een tussenfase, een intermezzo, iets voorlopigs. Het zou een symptoom zijn van individualisering of epidemische bindingsangst. No way zegt Van Saarloos : single zijn is een levenskunst.** Singles verbeteren de wereld** : ze spreiden hun sociale riscio, gaan gevarieerde verbintenissen aan én oefenen zich in diversiteit.

HET MONOGAME DRAMA.Simone Van Saarloos.

WAAROM TREKKEN FILOSOFEN OOSTWAARTS?

De Nederlandse filosofe en literatuurwetenschapster Stine Jensen studeerde af op een onderzoek met de titel "Waarom vrouwen van apen houden." - geef toe, er saaiere thesisonderwerpen. Ze is columniste, maakte tv-programma's over filosofie, en schuift regelmatig aan in talkshows op radio en tv.

Dit boek is een persoonlijk verslag van haar eigen spirituele zoektocht. Die voerde haar uiteindelijk naar het Oosten, en naar de wereld van yoga, meditatie en mindfulness. Niets nieuws zal u wellicht zeggen, The Beatles deden het haar al voor, en ook onze eigen Patricia de Martelaere was geïntrigeerd door het taoïsme.

Jensen wil voorbij de trend (oosterse filosofieën en technieken zijn inmiddels mainstream hypes) de ware kracht van Oosterse filosofieën ontdekken en onthullen. Wat kan Oosters denken betekenen voor een Westerling ? Hoe breng je onthechting in de praktijk in onze maatschappij van teveel ? Waarom blijft de mens na de onttovering van de wereld door de wetenschap toch zo'n behoefte hebben aan spiritualiteit ?

GO EAST.Een filosoof reist door de wereld van yoga, mindfulness en spiritualiteit. Stine Jensen.

KOMT HET NOG WEL GOED MET ONS?

Een titel die gedachten kan lezen. Want vragen we ons dat niet allemaal af? Hoe moeten we het heden lezen en interpreteren? Waar gaat het naartoe allemaal? Wie moeten we geloven : de apocalyptici of de optimisten?

Martin Visser is economisch verslaggever voor De Financiële Telegraaf. Eerder deed hij de haastigen onder ons het plezier "Kapitaal in de 21ste eeuw", het veelbesproken boek van Thomas Piketty, samen te vatten in tachtig luttele bladzijden ("De kleine Piketty").

In dit boek gaat het ook over de grote thema's van deze tijd. Visser gaat na of we vertrouwen kunnen hebben in de toekomst of niet. Is de crisis stilaan voorbij ? Zal de werkloosheid eindelijk gaan dalen? Mogen we nog rekenen op zekerheden uit het verleden (verzekeringen, banken, pensioenen).Wordt alles anders, of wordt het weer als voorheen?

KOMT HET NOG WEL GOED MET ONS. Onzekere tijden in kaart gebracht. Martin Visser.

VRTNU VRTNU VRTNU