Spring naar inhoud
tot 31 december op vrt nu

Hugo Claus, dichter, minnaar, rebel

Bekijk Hugo Claus, dichter, minnaar, rebel op

In deze documentaire geen literaire analyse, maar het verhaal van een man die gulzig leefde. In alles. In zijn schrijven, in zijn schilderen, in zijn eten, in zijn drinken, in zijn vrouwen, in zijn leven.

Hugo Claus debuteert op 19-jarige leeftijd met een eerste roman en schrijft duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en meer dan twintig romans waarvan de bekendste nog altijd Het Verdriet van België is.

Maar Claus is een multitalent. Schrijven alleen volstaat niet. Er moet ook geregisseerd worden, theater en film. En geschilderd. Veel geschilderd. Claus zelf is er niet meer. Alzheimer ontnam hem zijn woorden. Zijn vrouw, broer, zonen, collega's en vrienden zijn er nog wel. Zij verwoorden wie Claus voor hen was en is. Want dood is hij niet. Vergeten nog veel minder.

Met archiefbeelden van Claus en de medewerking en getuigenissen van Cees Nooteboom, Thomas Claus, Arthur Kristel, Hugo Van Den Berghe, Hilde Van Mieghem, Suzanne Holtzer, Jef Lambrecht, Roger Raveel, Odo Claus, Pierre Alechinsky, Piet Piryns, Lili Rademakers, Marc Didden, Jan Decleir, Pjeroo Roobjee, Roland Verhavert en Veerle Claus-De Wit.

Hugo Claus leest een fragment uit 'Nu nog':

...
Vroeger had je liefdespijlen, je voelde ze voorwaar,
zij teisterden, dacht je, die blanke volle maan van haar.

...

VI
Nu nog weet ik hoe moe en melig na het loom vrijen
zij 's ochtends bijna schroomvallig haar hoofd vooroverboog,
een eend die over het meer gleed en aan 't water nipte
en toen duikelde naar mij en hapte en toen nooit meer.

Zijn vrienden Piet Piryns, zijn vriendin en uitgeefster Suzanne Holtzer, Jan Decleir en zijn zoon Arthur Kristel getuigen over zijn voorleestalent.

VRTNU VRTNU VRTNU