Spring naar inhoud

Rinus Van de Velde

geschreven op 29 oktober 2017

Rinus Van de Velde

Ik wil niet op beelden stoten die in het collectieve geheugen zitten of waar je bekende figuren op herkent.

Met zijn monumentale houtskooltekeningen waarmee hij het verhaal vertelt van zijn fictieve alter ego's brak dertiger Rinus Van de Velde de afgelopen jaren helemaal door.

Ondertussen is hij een van de populairste Belgische kunstenaars van het moment, en raast hij als een hogesnelheidstrein van de ene tentoonstelling naar de andere.

En ook al is de inspiratie voor zijn laatste expo's steeds dezelfde - de abstract-expressionistische schilder- en beeldhouwkunst - de opzet en uitwerking zijn telkens anders.

Courtesy: Tim Van Laere Gallery, Antwerpen

De techniek van Rinus Van de Velde

Ik wil niet bezig zijn met het wisselen van krijtjes of het zoeken van de juiste kleuren.

Het bronnenmateriaal voor zijn houtskooltekeningen vindt Rinus zowel online als in zijn persoonlijk archief. Het zijn foto's, vrijwel steeds van onbekende personen, die hij projecteert en op groot formaat overtekent

“Ik wil niet op beelden stoten die in het collectieve geheugen zitten of waar je bekende figuren op herkent", vertelt Van de Velde. Hij beperkt zich niet tot found footage of gevonden beelden. Zo gebruikt hij soms ook foto's of filmstills die hij zelf heeft gemaakt of laten maken.

Zijn tekeningen maakt Rinus met chunky charcoal, een houtskoolsoort die hij als student ontdekte. “Je hebt niets anders nodig”, dixit Van de Velde. “Ik wil niet bezig met het wisselen van krijtjes of het zoeken van de juiste kleuren. Ik wil me op de tekening kunnen concentreren.”

VRTNU VRTNU VRTNU