Spring naar inhoud

Lara Gasparotto

geschreven op 29 oktober 2017

Lara Gasparotto

Lara Gasparotto aan het werk in Kiev

De jonge Luikse Lara Gasparotto is een van de grote beloftes van de Belgische fotografie. Voor haar foto's laat ze zich vaak leiden door haar vrienden. Die heeft ze op vele plekken in de wereld. Ook in Oekraïne, waar ze meermaals per jaar naartoe trekt.

Dankzij die vrienden komt Lara op plekken die de gemiddelde buitenstaander nooit zou weten te vinden. Later, op haar expo's, combineert ze de beelden die ze daar maakt - samen met foto's van andere reizen en plekken - tot intrigerende en poëtische droomwerelden.

Lara Gasparotto tijdens haar reis naar Kiev

Lara Gasparotto fotografeert in een oogwenk en vanuit het buikgevoel. De beelden die ze maakt in Oekraïne doen in weinig of niets denken aan een voormalig Oostblokland dat al jaren gebukt gaat onder een gewapend conflict en een kwakkelende economie.

We zien mooie, jonge mensen. Op straat, op feestjes, en in idyllisch ogende landschappen. "Het is belangrijk om de lelijkheid te tonen," zegt Lara, "maar niet uitsluitend."

Ook dat is fotografie: doelbewust de camera richten op wat je raakt. In het geval van Lara betekent dat: schoonheid, vriendschap, mensen die bij elkaar komen en er samen iets van proberen te maken.

Lara Gasparotto fotografeert een dame op een rommelmarkt in Kiev
VRTNU VRTNU VRTNU