Spring naar inhoud

Fred Bervoets

geschreven op 29 oktober 2017

Fred Bervoets

Ik schilder soms toekomstplannen. Zoals het buitenverblijf dat ik niet heb.

Fred Bervoets

Al meer dan vijftig jaar volgt Fred Bervoets eigenzinnig zijn weg als schilder en prentenmaker. Begin jaren tachtig ontwikkelde hij een eigen etstechniek, met salpeterzuur op zinken platen.

Het eerste werk dat de Antwerpenaar volgens die techniek maakte, is Hommage aan een vriend. In 2017 was dit sleutelwerk uit 1981 nog eens te zien, in een expo van Katoennatie. Wanneer hij oog in oog staat met het werk hoopt Fred Bervoets dat hij op zijn 75e nog steeds dezelfde kracht bezit.

Al is zijn grafisch werk nu behoorlijk anders, meer in functie van het bijschilderen achteraf. Zoals in zijn meest recente monumentale ets, My Last War. Het blijft echter een intensief proces. En vaak tergend millimeterwerk.

De techniek van Fred Bervoets

Dag en nacht werkt Fred Bervoets in zijn atelier aan kleinere tekeningen en schilderijen of aan grote monumentale etsen. Daarvoor ontwikkelde hij een unieke manier van werken.

Eerst maakt Fred een schets en projecteert hij die op grote zinken platen. Met gouache verf en stiften tekent hij de schets over, om er daarna nog eens over te gaan met salpeterzuur. Vervolgens oxideert het zuur, waardoor die laag inkt zal opnemen tijdens het drukproces.

Voor het drukken van zijn etsen trekt de Antwerpenaar al decennialang naar het drukatelier van zijn galerie, De Zwarte Panter, in hartje van Antwerpen.

Wanneer het ontwerp op de zinken platen is afgedrukt op papier, begint Bervoets de afdrukken bij te schilderen in De Zwarte Panter zelf en vervolgens in zijn eigen atelier.

VRTNU VRTNU VRTNU