Spring naar inhoud

Anton Cotteleer

geschreven op 29 oktober 2017

Anton Cotteleer

Anton Cotteleer in zijn atelier

Met zijn surrealistisch aandoende beelden, vaak in felle kleuren, en met een textielachtig oppervlak, mikt beeldend kunstenaar Anton Cotteleer op een directe, bijna fysieke reactie van de kijker.

Maar je voelt meteen ook de vele verwijzingen naar de huiselijke sfeer. Meubilair, gordijnen, (huis)katten, ... het zijn vaak terugkerende motieven.

Ongemakkelijke Omgeving

Anton belt aan bij wildvreemden in de buurt en vraagt hen om foto's te mogen nemen in hun woning. Maanden later keert hij naar die woningen terug, om er nieuwe kunstwerken te plaatsen die door de interieurs zijn geïnspireerd.

Door af te wijken van anatomie, wordt een werk minder voorspelbaar.

Anton Cotteleer

"Een huis is immers een plek waar veel gebeurt, waar mensen hun identiteit vormgeven. Interieurs kunnen authentiek aanvoelen, maar ook erg fake." Dat aspect van schone schijn fascineert Anton Cotteleer en wil hij dan ook in zijn werk vertalen.

Onvoorspelbaar en pretentieloos

Als beeldhouwer vindt Anton Cotteleer het belangrijk dat zijn werk vanuit elke hoek blijft verrassen. "Dat doe ik ook door af te wijken van de anatomie," vertelt hij. "Zo wordt het minder voorspelbaar."

De materialen waarmee hij werkt, geven dan weer een suggestie van lichtheid aan zijn beelden. "Meestal zien sculpturen er zwaar uit," aldus Anton. "Maar ik wil dat de mijne er tijdelijk en vervormbaar uitzien. Pretentieloos." Daarom hebben zijn werken vaak iets anoniems. Hij werkt ook zelden de ogen uit, omdat die te 'sprekend' zijn.

VRTNU VRTNU VRTNU