Spring naar inhoud

Waar komt inspiratie vandaan? Waarom maken kunstenaars en artiesten het soort werk dat ze maken? En wat gaat er tijdens dat tekenen, schilderen, beeldhouwen, fotograferen of musiceren allemaal om in hun hoofd?

Dat zijn de vragen die centraal staan in Hopen op de goden, een zesdelige documentaire reeks die een unieke inkijk geeft in twaalf Belgische artiestenlevens.

Goddelijke ingeving?

Fred Bervoets aan het werk in zijn atelier

De titel van de reeks verwijst naar een uitspraak van Fred Bervoets, de Antwerpse schilder en graficus, en één van de twaalf artiesten die bijna een jaar lang werden gevolgd.

Het is een toespeling op het eeuwenoude idee van de goddelijke ingeving: inspiratie als geschenk aan de kunstenaar van een of andere hogere macht.

Zoeken, experimenteren, twijfelen

De makers van deze documentaire reeks zijn er niet in geslaagd om een muze of andere godheid vast te leggen op beeld.

Wat zagen ze door de zoeker van de camera? Twaalf getalenteerde mensen die elke dag aan de slag gaan met een tomeloze energie, een hang naar perfectie, tonnen doorzettingsvermogen en heel wat zelfkritiek.

Je ziet hoe ze zoeken, experimenteren, twijfelen en knopen doorhakken.. Daarin worden ze soms bijgestaan door assistenten, maar vaak werken ze ook helemaal alleen.

De kunstenaars

VRTNU VRTNU VRTNU