Spring naar inhoud
zondag 9 juli om 23u30 en online

Hockney

Bekijk Hockney op

In de documentaire Hockney (2014) schetst Randall Wright een portret van de veelzijdige kunstenaar, aan de hand van openhartige gesprekken met zijn vrienden en nooit eerder vertoonde beelden uit zijn eigen archief.

De carrière van een van de laatste iconen van de sixties nam meteen een hoge vlucht, maar in zijn persoonlijke leven worstelde hij met zijn kunst, zijn relaties en met de strijd tegen aids, wat zijn enthousiasme en levenslust alleen maar aanstekelijker maakt. Hockney is grappig, inspirerend, brutaal en visionair.

A bigger splash, 1967

Met aandacht en humor vertelt hij mij hoeveel genoegen ons beelden kunnen doen. Zijn liefde voor het schilderen is nooit fanatiek. Eigenzinnig en exentriek flaneert hij doorheen de coulissen van de moderne kunst. Iedere stijl die hij aanhangt verlaat hij ook weer. Wie benijdt hem niet om zoveel acrobatische vrijheid. Zoals Picasso, zo vruchtbaar zijn. Tussen vrouwenhoofd en gitaar, tussen vorm en sensualiteit, tussen karikatuur en gevoel. En zonder ooit te moeten kiezen. Zo formuleerde essayist Dirk Lauwaert het na een bezoek aan een David Hockney-expo in 1988.

VRTNU VRTNU VRTNU