Spring naar inhoud

Het voorjaar van Canvas

Voor wie meer wil zien

geschreven op 10 januari 2017
Jeroen Perceval in Generatie B
Canvas wil er zijn voor iedereen die op zoek is naar meer inzicht, verrassing, verwondering of schoonheid
Reinhilde Weyns, netmanager Canvas

Nieuw dit voorjaar

Wissel van de macht (vanaf dinsdag 31 januari)

Wetstraat-journalist Marc Van de Looverbosch selecteerde zes kantelmomenten uit de recente Belgische politiek, verhalen die het huidige politieke landschap mee hebben bepaald, en praat met de hoofdrolspelers. Hun nieuwe inzichten en archiefmateriaal leggen de mechanismen van de macht bloot, maar tonen evengoed de menselijke drama’s in de Wetstraat.

Generatie B (vanaf woensdag 8 februari)

Op een dag wordt de rating van België van AA+ naar B verlaagd en breekt er een totale economische crisis uit. De comedy Generatie B draait om het generatieconflict tussen de twintigers die de crisis op hun schouders torsen en de babyboomers die niet van plan zijn om hun comfort op te geven. Een revolutie is nakend. Het scenario werd geschreven door Joost Vandecasteele en Pieter Van Hees, die de reeks ook regisseert.

Barber Shop (vanaf woensdag 8 februari)

Luc Vrydaghs bezoekt kapsalons in India, Zuid-Afrika, Brazilïe, de Verenigde Staten, Algerije en het Verenigd Koninkrijk. Via de microkosmos van die salons ontdekken we een wereld in verandering. De kapper speelt daarbij zijn rol als biechtvader, opiniemaker, verhalenverzamelaar, barometer van de samenleving en spiegel van de wereld.

Dimitri Verhulst in Made in Europe

Made in Europe (vanaf zondag 12 februari)

Van Beethoven tot Pussy Riot, van James Joyce tot de minirok, en van Dracula tot Lego: Dimitri Verhulst gaat op zoek naar het culturele DNA van ons continent. Made in Europe is een roadmovie langs de belangrijkste plaatsen van de Europese cultuur, gebaseerd op de bestseller van Pieter Steinz.

IS in het vizier (vanaf dinsdag 14 maart & nu al online)

Nu tientallen partijen op evenveel fronten de strijd met IS aanbinden, reist Rudi Vranckx langs de frontlijnen van deze totaal nieuwe soort oorlog. Hij trekt van slagveld naar stadsoorlog, maar ook naar de diepste catacomben van het internet en versleutelde messaging-apps. Volg Rudi nu al via Twitter, Instagram, Facebook, deredactie.be en canvas.be.

Lefto - In transit

Lefto - In transit (vanaf zondag 26 maart)

DJ Lefto reist de wereld rond en ontmoet op verrassende plaatsen boeiende mensen. Zo ontdek je hoe Zuid-Koreanen naar Westerse muziek luisteren en hoe Los Angeles een creatief centrum is voor vele muzikanten. Via de muziek vertelt Lefto het verhaal van de locaties en hun bewoners.

Weduwen na de val (vanaf dinsdag 18 april)

Journalist Peter Verlinden ontmoet de weduwen van drie voormalige dictators en alleenheersers: Farah Diba (laatste sjah van Iran), Agathe Kanziga (president Habyarimana van Rwanda) en Jehan Sadat (Egyptische president Sadat). Alle drie waren ze kroongetuigen van wat er zich op de hoogste politieke niveaus heeft afgespeeld. Verlinden reconstrueert het verhaal van de val van de regimes waar ze bij betrokken waren en toont de gevolgen voor de huidige wereldkaart.

Peter Verlinden en Farah Diba in Weduwen na de val

Een onvergetelijke dag (vanaf maandag 30 januari)

Vanaf eind januari start Canvas elke weekdagavond om 19u45 met een kort archiefprogramma dat terugblikt op wat er de voorbije eeuw zoal op die datum gebeurd is.

Thomas speelt het hard (dit najaar op tv & nu al online)

Thomas Vanderveken probeert in 2017 een muzikale droom te realiseren: het aartsmoeilijke pianoconcerto van Grieg spelen, samen met Brussels Philharmonic. Dit najaar zie je of het hem lukt, maar zijn voorbereidingen kan je nu al online volgen.

Nieuwe reeksen van bekende programma's

In de tweede reeks van De kleedkamer gaat Ruben Van Gucht opnieuw op zoek naar verhalen van ex-voetballers die samen schitterden in een topjaar van een legendarisch Belgisch voetbalteam. Hoe is het de helden van toen sinds hun gloriedagen vergaan? Vanaf maandag 20 februari.

De kleedkamer: Sporting Lokeren 1980-1983

Ruben Van Gucht presenteert dit voorjaar ook Extra time koers. Op 26 januari blikt hij vooruit naar het WK Veldrijden in Luxemburg en vanaf 22 maart modereert hij zes weken lang een talkshow rond de voorjaarsklassiekers.

Later dit voorjaar volgen ook nieuwe afleveringen van 4 x 7. De eerste reeks werd intussen genomineerd voor de Ha! van Humo.

Vaste waarden

Na de kerstvakantie beginnen Terzake en De afspraak aan het nieuwe jaar. Terzake krijgt een vernieuwd decor en start voortaan al om 20u, maar het DNA van beide programma's is ongewijzigd. Vranckx (op zaterdag) en Check-point (op donderdag) blijven daarnaast focussen op het buitenlandse nieuws.

Ook De ideale wereld vliegt er weer in, met nieuwe sidekicks! Naast oude bekenden Jelle de Beule en Sven de Leijer krijgt Otto-Jan Ham voortaan gezelschap van Jan Jaap van der Wal, Liesa Naert, Jonas Geirnaert, Faisal Chatar en Jean Paul Van Bendegem.

De sidekicks van De ideale wereld in hun vrijetijdstenue

Extra time trapt zijn nieuwe seizoen af na de winterstop. In maart lanceren Sofie en Bent het tweede tv-seizoen van Culture Club, maar het online Culture Club Magazine blijft in tussentijd gewoon wekelijks nummers maken.

Buitenlandse topfictie

Op zaterdag is Midnight Sun net van start gegaan, een Zweeds-Franse misdaadreeks annex ecologisch drama van de makers van The Bridge. Aansluitend volgt Ennemi public, een veelgeprezen RTBF-reeks geïnspireerd door de Dutroux-affaire. Nadien trekken we met Trapped naar IJsland, waar het ingesneeuwd dorpje Seyðisfjörður met een ijzingwekkende moord geconfronteerd wordt.

Op weekavonden serveren we onze laatavondfictie voortaan op dinsdag, woensdag en vrijdag. Na Suspects (een Channel 5-misdaaddrama) mag je je verwachten aan Bordertown (een Finse serie over een politieman in de grensstreek tussen Finland en Rusland), de tweede reeks van de Franse spionagereeks Bureau des légendes en de Koude-oorlog-thriller The Same Sky.

Midnight Sun

Buitenlandse topdocumentaires

Maandag staan er in primetime reis- en exploratiedocumentaires op het menu en op dinsdag ligt de focus op geschiedenis. Vrijdag verkent Soundbreaking de invloed van de technologie en opnametechnieken op de evolutie van de popmuziek, en op zondag serveren we cultuurhistorische docu's.

Na Winteruur krijg je op maandag documentaires in het ‘true crime’ genre en op donderdag muziekdocumentaires, waaronder David Bowie (The last Five Years), 10 CC, UB 40, Joe Cocker en “de Leuvense scene”. Op zondag zijn er auteursdocumentaires van o.a. Louis Theroux en Werner Herzog.

VRTNU VRTNU VRTNU