Spring naar inhoud

Het Imvepi vluchtelingenkamp

geschreven op 06 juli 2018

Meer dan één miljoen Zuid-Soedanezen hebben hun vaderland ingeruild voor Oeganda omwille van de oorlog. Een deel daarvan verblijft in het Imvepi-vluchtelingenkamp. Maar er wonen hier ook mensen uit onder andere Congo, Somalië en Burundi. In Bidi Bidi, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, wonen bijna 300.000 vluchtelingen op 250 km². In Imvepi verblijven zo'n 60.000 vluchtelingen op ongeveer 60 km². In vergelijking met Bidi Bidi lijkt Imvepi dus minder indrukwekkend, maar voor mij is het een echte eyeopener om hier rond te lopen.

door Charlotte Nietvelt

Anders dan ik verwacht had, wonen mensen niet in kleine, veel te dicht bij elkaar geplaatste tenten. Vluchtelingen krijgen in Oeganda een plot waarop ze een huisje mogen bouwen en aan landbouw kunnen doen. Er is voldoende plaats tussen de verschillende hutjes, die opgetrokken zijn uit houten planken en zeilen met het UNHCR logo erop. Het kamp is niet omringd door een hek, dus iedereen kan zich ‘vrij’ verplaatsen.

De Oegandese wetten omtrent vluchtelingen laten toe aan vluchtelingen dat ze doorheen het land reizen en zaakjes opstarten om een inkomen te genereren. Niet alleen de Soedanese vluchtelingen, maar ook de locals hebben hier baat bij. Het kamp lijkt meer op een uitvergroot dorp dan op een vluchtelingenkamp. Er zijn kleine winkeltjes, koeien, varkens, een markt en zelfs een school. De situatie is verre van ideaal en ook hier vinden alcoholisme en seksueel misbruik hun weg, maar toch vind ik het een minder deprimerende plek dan wat de beelden op televisie of in de krant vaak laten zien.

Ik ben in Imvepi om de registratie van enkele studentes te laten verifiëren, zodat ook zij ondersteuning ontvangen van de UNHCR wanneer zij terugkeren na het verblijf bij ChildVoice. Soms laten vluchtelingen zich meerdere keren registreren om dubbel te ontvangen of het gebeurt dat Oegandezen die in de regio wonen, zich laten registreren als vluchteling. Om deze redenen organiseert de vluchtelingenorganisatie van de VN deze registratie. Het registratieproces duurt voor sommigen een hele dag of langer, maar met behulp van de juiste contacten slagen we erin de verificatie van de meisjes snel af te krijgen.

VRTNU VRTNU VRTNU