Spring naar inhoud

In de klas bij de Koninklijke Balletschool Vlaanderen

© Canvas
geschreven op 23 februari 2019
De Koninklijke Balletschool Antwerpen in hartje Antwerpen is uniek in België. Al meer dan zestig jaar geven jonge getalenteerde dansers hier het beste van zichzelf. Ook Hanne deed hier als prille tiener auditie en mocht met de opleiding starten. Het blijft een plaats die tot de verbeelding spreekt.

De auditie

Niemand mag zomaar les beginnen te volgen aan de Koninklijke Balletschool: elke leerling doet eerst auditie. Alles begint met een auditie-video op basis waarvan je al dan niet wordt uitgenodigd. Tijdens de live auditie selecteert een professionele jury op techniek, verschillende bewegingskwaliteiten, improvisatie, creativiteit, potentieel als danser, algemene motorische coördinatie en motivatie. Wil je graag je kans wagen? Surf voor meer info naar de website..

Artistiek directeur Nadia Deferm: Het is niet zo dat kinderen met weinig danservaring per se minder kans maken dan kinderen die al sinds hun kleutertijd ballet volgen in een lokale dansschool. Soms is het zelfs fijner om met minder ervaren dansers aan de slag te gaan omdat we hen helemaal zelf kunnen vormen.

Talent of discipline?

Het is niet makkelijk om op voorhand te zeggen welke eerstejaars de eindmeet halen. Wie overduidelijk barst van het talent wordt onderweg soms een beetje lui, terwijl een leerling die gewend is om een tandje bij te steken dat ook zal blijven doen. Bovendien is techniek niet alles: als danser moet je ook een goede uitstraling hebben, voldoende inlevingsvermogen en moet je je rollen op een intelligente manier instuderen.

Weg van huis

Leerlingen die niet in de buurt van Antwerpen wonen gaan meestal op internaat. De jongste leerlingen verblijven in het interne internaat. Vanaf het tweede jaar stappen leerlingen over naar De Spits, een internaat op Linkeroever waar ook veel schipperskinderen verblijven.

Wereldwijd blijven Europese balletcompagnieën het meest gegeerd – en wie enkele jaren kan studeren aan een Europese school staat alvast een stapje dichter bij dat doel. De school trekt dan ook internationale studenten aan uit alle hoeken van de wereld. Zij beginnen vaak op internaat of wonen bij een gastgezin en gaan rond hun zestiende op kot.

Het lessenrooster

De meeste leerlingen combineren gewone schoolvakken zoals geschiedenis en biologie met danslessen. In plaats van op vaste tijdstippen examens af te leggen, worden de kinderen permanent geëvalueerd.

Ben je 16? Dan kan je enkel het dansprogramma volgen en je schoolvakken via afstandsonderwijs afwerken. Veel internationale studenten - die niet staan te springen om pakweg lessen wiskunde in het Nederlands te volgen - kiezen die optie.

Geneviève Van Quaquebeke

Zelfkennis

De leerlingen van de Koninklijke Balletschool ontsnappen er niet aan: net als alle andere pubers moeten ze uitzoeken wie ze zijn. Niet eenvoudig en al helemaal niet als je elke dag letterlijk uren voor de spiegel staat, omringd door ambitieuze klasgenoten met precies dezelfde droom. Toch is dat het parcours van elke succesvolle danser: achterhalen wat je grootste talent is en dat zo goed mogelijk uitspelen.

Nadia Deferm: Dat is ook iets dat ik herken in goede balletleerkrachten. Iemand die zelf hard heeft moeten werken om haar weg te vinden, om haar troeven te ontdekken en uit te bouwen, die weet als geen ander hoe ze het beste uit haar leerlingen kan halen.

Kinéruimte

Eindelijk weekend

Naast veertig leerkrachten heeft de Balletschool ook twee kinesisten in dienst. Die volgen de leerlingen op, geven hen gepersonaliseerde oefeningen en waarschuwen hen eventueel voor het risico op een bepaalde blessure. Het is intussen duidelijk dat verschillende sporten combineren voor meer balans zorgt dan enkel één sport te beoefenen. Balletdansers die in het weekend zwemmen of wandelen zijn dus prima bezig. Ook een workshop volgen in een ander dansstijl – hiphop, jazz… - is een goed idee.

Marie Vandenbempt

Afgestudeerd

Omdat het niet zo makkelijk is om als 18-jarige de stap te zetten naar een professionele danscarrière, is sinds dit jaar het Junior Ballet Antwerp in het leven geroepen, een pre-professioneel dansgezelschap gericht op studenten tussen 17 en 21 jaar oud. Twee jaar lang kunnen dansers er hun technische vaardigheden verbeteren terwijl ze ook werken aan hun artistieke ontplooiing, meer podiumervaring opdoen en leren hoe ze hun loopbaan het beste kunnen uitbouwen.

Wat weten de meeste mensen niet over jouw school?

Dat we niet enkel balletles krijgen maar ook hedendaagse dans, Spaanse dans…

Hebben jullie gewone schooluren?

We moeten om 8 uur op school zijn. Na een korte opwarming begint de eerste dansles om 8u10. ’s Namiddags hebben we dan onze gewone schoolvakken tot 16u10 of 17u00.

Dragen jullie een uniform?

Voor de gewone vakken niet, in de dansles wel.

Welke leerkrachten zijn het strengst?

De dansleerkrachten!

Wat is je favoriete vak?

Alle danslessen… Bij de gewone lessen plastische opvoeding, daar kan ik me echt uitleven.

VRTNU VRTNU VRTNU