Spring naar inhoud

Ballet-karaoke

met Gabor Kapin

Hanne Decoutere met danspartner Gabor Kapin - © Alain Honorez
geschreven op 31 januari 2019

Tijdens een balletles vliegen de technische termen je om de oren: plié, tendu, pas de bourree, allongé… Gabor Kapin, balletmeester bij Ballet Vlaanderen en danspartner van Hanne Decoutere, toont je hoe het moet.

Hoe komt het dat ballet zo Frans getint is? Dat heeft alles te maken met Lodewijk de Veertiende, die gek was op dansen en graag balletten liet opvoeren in het Paleis van Versailles. De basis van ballet ontstond eigenlijk in Italië, maar de Zonnekoning zette de kunstvorm als eerste echt op de voorgrond.

In 1661 stichtte hij in Parijs de Académie Royale de Danse, de eerste dansacademie in Europa. Hij hielp zo om van ballet een zelfstandige, professionele kunstvorm te maken. Danstechnieken werden geformaliseerd en op papier neergeschreven, waardoor er voor het eerst een academisch basis ontstond voor ballet. De termen die toen ontstonden gebruiken we eeuwen later nog steeds. En nu is het aan jullie...

Do it yourself

De danspartner van Hanne Decoutere, Gabor Kapin, leert je de kneepjes van het vak. Hij legt vijf basisbewegingen van het balletalfabet uit. Binnenkort draai je zelf een pirouette in je huiskamer.

1. Arabesque

Een arabesque is een positie waarbij de danser op één been staat (het steunende been).

2. Pirouette

Een pirouette is een beweging uit het ballet waarbij de danser ronddraait op één been.

3. Plié

Plié is een basisbeweging waarbij de knieën worden gebogen.

4. Relevé

Relevé is een beweging waarbij je op de tenen staat en je balans houdt.

5. Tendu

Tendu betekent gestrekt en het is een afkorting van battement tendu.

VRTNU VRTNU VRTNU