Spring naar inhoud
vanaf 29 november om 22u

Gek en geniaal

Bekijk Gek en geniaal op

In Gek en geniaal maken we kennis met acht psychose-gevoelige mensen. Ze lijden aan schizofrenie, bipolaire stoornis en/of een andere aandoening. Allemaal gaan ze de uitdaging aan om samen met een gerenommeerd artiest een kunstwerk te maken.

Mijn dokter zei: "Florian, jij hebt ze niet meer alle vijf, jij hebt er twee te veel.
Florian, 39 jaar
Je kan soms een parallelle wereld maken die voor u meer klopt dan de werkelijkheid.
Lize Spit
Lize Spit en Florian

Ze geven ons een inkijk in hun persoonlijke leefwereld door hun psychotische ervaringen via kunst te verbeelden. Ze gunnen ons een blik in hun leven, hun hoofd en hun ziel, waardoor we de kans krijgen psychose beter te begrijpen.

Het gaat om:

  • Alessandro - werkt samen met Koen Vanmechelen
  • Bert - werkt samen met Lieve Blancquaert
  • Florian - werkt samen met Lize Spit
  • Frank - werkt samen met Luc Tuymans
  • Gary - werkt samen met Rick de Leeuw
  • Yammie - werkt samen met Raf Walschaerts
  • Peter - werkt samen met Willem Vermandere
  • Sharif - werkt samen met Peter Rogiers

De kunstenaars reiken deze kwetsbare mensen hun hand door samen met hen heel uiteenlopende kunst te maken: beeldhouwen, fotografie, schilderkunst, muziek, enz.

Vier afleveringen lang volgen we deze acht duo’s tijdens hun unieke kunstproject op de grens tussen creativiteit en psychische kwetsbaarheid.

Rick de Leeuw en Gary

Ook over psychoses bestaan er veel misvattingen. Het is een moeilijk en wat angstaanjagend woord, en een ongrijpbare aandoening. Wat een psychose is, en wat het met iemand doet, is niet alleen moeilijk te vatten, maar nog moeilijker om uit te leggen. Net op zo’n moment brengt kunst soelaas.

Gek en geniaal is geen rechtlijnige documentaire reeks. In zijn tempo, beeldvoering en verteltechniek, plooit de reeks zich naar de wanorde van een psychose. Met veel aandacht voor schoonheid en met kunst als rode draad, schetst de reeks een zo eerlijk mogelijk beeld van leven met een psychosegevoeligheid.

De onconventionele thematiek, de openhartige inkijk in het leven van de deelnemers en het engagement van de kunstenaars, maken deze reeks anders; soms gek, maar hopelijk vooral geniaal.

VRTNU VRTNU VRTNU