Spring naar inhoud
vanaf donderdag 14 december 22u10 en online

Forces of Nature

Forces of Nature is een vierdelige BBC-documentaire waarin professor Brian Cox op zoek gaat naar de natuurkrachten die ons omringen en de wereld rondom ons bepalen.

Professor Brian Cox voor de Eurofighter typhoon
Aflevering 1

In de eerste aflevering is de zwaartekracht aan de beurt. Daarvoor trekt hij naar Tarragona in Spanje, waar elke twee jaar menselijke torens worden gebouwd. Vervolgens bekijkt hij het smelten van de ijsbergen van naderbij en de elektromagnetische gevolgen. In de Himalaya zoekt Brian uit waarom bijen zeshoekige honinggraten creëren. In de Everglades van Florida kijken we ten slotte naar de vormen van dieren: waarom zijn sommige soorten rond en waarom zijn alle dieren symmetrisch? Het antwoord blijkt eenvoudiger dan verwacht.

Aflevering 2

Brian Cox doet nader onderzoek naar de rotatie van de aarde, die onder meer verantwoordelijk is voor tropische stormen, tyfoons en orkanen. Een andere kracht die op de aarde inwerkt is die van de maan, de oorzaak van wat wij kennen als getijden. Maar de grootste invloed die de maan ooit heeft uitgeoefend dateert van 4,5 miljard jaar geleden, toen de aarde werd getroffen door een meteoriet die vandaag nog steeds onze seizoen bepaalt.

Aflevering 3

In deze aflevering onderzoekt Brian Cox de aardse elementen. Hij trekt naar Indonesië waar hij meer te weten komt over zwavel en na zijn bezoek aan Tanzania heeft ijzer geen geheimen meer voor hem. Maar de twee meest fascinerende elementen zijn ongetwijfeld waterstof en zuurstof, die samen water vormen, een voor ons bestaan onontbeerlijke stof die in staat is om zelfs steen te doen oplossen. In IJsland ontdekt Brian ten slotte de kracht van hydrothermale processen, die niet enkel op onze planeet plaatsvinden, maar ook in ons lichaam.

Aflevering 4

De zon zorgt ervoor dat onze blauwe planeet een prachtig kleurenpalet heeft, maar ook de maan speelt daar een grote rol in. De ideale manier om dat enorme kleurenschouwspel waar te nemen, is het noorderlicht opzoeken. Elk element op onze planeet zorgt voor een specifieke kleur. De kennis van die kleuren stelt ons in staat om informatie te vergaren over de verste uithoeken van ons universum.