Spring naar inhoud

Wie is wie in Fiskepark?

© Canvas / De Mensen
geschreven op 06 mei 2019

Zanger en presentator Bent Van Looy wordt vermoord aangetroffen in de visvijver van zijn vriend Tomas De Soete. De politie verdenkt De Soete van de moord. Zo begint de fictiereeks Fiskepark, een eigenzinnige parodie op het true crime-genre: documentaires over echte misdaadzaken.

Maak kennis met de hoofdpersonages:

Tomas De Soete (Tomas De Soete)

Tomas De Soete (Tomas De Soete)

De gelukkigste mens is degene die in staat is zichzelf oprecht te bewonderen, op welke manier dan ook.

Tomas De Soete (41) is een getalenteerde en gevierde radio- en televisiepresentator die erom bekendstaat zijn gesprekspartners te schofferen terwijl hij hen tegelijk het gevoel geeft dat ze gecharmeerd worden. Hoewel Tomas vele successen boekte, heeft hij last van het ‘Imposter syndrome’: het gevoel elk moment ontmaskerd te worden als een charlatan die niets kan. Tomas houdt ervan om nieuwe muziek te ontdekken, bootje te varen met zijn vrouw Siska en de kinderen, en het leven te vieren. Tomas is handig, creatief en heeft een panische angst voor vogels. De moord op Bent Van Looy zet zijn leven op losse schroeven, net nu hij hoopte zich te herpakken met zijn nieuwe productiehuis Fiskepark.


Bent Van Looy (Bent Van Looy)

Bent Van Looy (Bent Van Looy)

Aan iemand die lekker in z’n vel zit, mag je alles vragen.

Bent Van Looy was een multi-getalenteerde en warme man, en jeugdvriend van Tomas De Soete. Net als Tomas was Bent als kind creatief, grappig en een rasperformer. Er was echter één enorm verschil tussen de twee vrienden: Bent barstte wél van het zelfvertrouwen. Dat maakte dat Bent van het ene in het andere creatieve project rolde, terwijl voor Tomas de deur altijd dicht viel door een gebrek aan zelfvertrouwen. Bent wordt op gruwelijke manier vermoord teruggevonden in de visvijver van zijn vriend Tomas. Voor de politie is het meteen duidelijk dat Van Looy vermoord is door De Soete.


Siska Schoeters (Siska Schoeters)

Siska Schoeters (Siska Schoeters)

Ik heb geen vent nodig die op alles kruipt dat zijn ego efkes komt opblinken.

Radio- en televisiepresentatrice Siska Schoeters (36) is een sterke persoonlijkheid met veel talent, durf en inzicht. Ze weet perfect hoe ze het merk Siska interessant kan houden, zonder te soft te worden. Zo schopt ze als mama wel eens tegen het heilige huisje van het moederschap, wat haar massaal veel volgers oplevert op sociale media. Siska is een temperamentvolle vrouw die erg boos kan worden, maar ook erg grappig en enthousiast kan zijn. Het publiek ervaart haar als authentiek. Ze is geschokt wanneer haar man Tomas De Soete beschuldigd wordt van de moord op Bent Van Looy.


Jan Jaap van der Wal (Jan Jaap van der Wal)

Jan Jaap van der Wal (Jan Jaap van der Wal)

Wat we waarnemen is een afspiegeling van de realiteit. Ik, nonkel JJ, toon u het vuur.

De Nederlandse comedian en televisiepresentator Jan Jaap van der Wal (39) is een enorm intelligente, getalenteerde en ervaren vakman. Bovendien werkt hij keihard. Op die manier weet hij op minder dan twee jaar tijd Vlaanderen te veroveren. Jan Jaap is ook heel loyaal. Tomas gaf hem een wekelijkse rubriek in Café Corsari, en dat zal Jan Jaap nooit vergeten. Hij is een vriend voor Tomas in goede en slechte tijden. Om zijn doelen te bereiken gebruikt hij scherpe humor, de rest gaat vanzelf. Op de avond van de moord op Bent Van Looy was Jan Jaap in Nederland. Hij is verbouwereerd door het nieuws dat zijn vriend Tomas van de moord beschuldigd wordt.


Anaya Theunis y Gomez (Sien Smolders)

Anaya Theunis y Gomez (Sien Smolders)

Ik zag Bents lichaam en ik hoopte dat hij in zijn leven genoeg bambimomentjes heeft gehad.

Politieagente Anaya maakt deel uit van het team dat de eerste vaststellingen gaat doen op de plaats van de moord. Wanneer ze de stoffelijke resten van Bent Van Looy aantreft in de vijver van Tomas De Soete, gaat ze op zoek naar de schoonheid achter de gruwel. Bij de interventie zijn haar vooral de overweldigende natuur, een drinkend hert en de kristalblauwe diepe ogen van Bent bijgebleven.


Adriaan Mompaerts (Peter Smolders)

Adriaan Mompaerts (Peter Smolders)

Waar Adriaan is, is passie.

Adriaan Mompaerts (58) is de goedlachse hoofdrechercheur bij de lokale recherche van Dendermonde. Promotie maken naar de federale recherche hoeft voor hem niet: in Dendermonde kan hij het verschil maken. Adriaan Mompaerts is een workaholic en weet daardoor veel zaken op te lossen. De keerzijde van dat verhaal is dat zijn vrouw ervandoor is gegaan met zijn eigen broer. In de weinige tijd die hij naast zijn werk heeft, kijkt Mompaerts naar politieseries op televisie, waarbij hij zich verkneukelt in de compleet ongeloofwaardige plotwendingen. Hij heeft zo zijn eigen redenen om mee te werken aan de reeks.


Johnny Pleetinckx (Vincenzo De Jonghe)

Johnny Pleetinckx (Vincenzo De Jonghe)

Here’s Johnny.

Johnny Pleetinckx (37) is een ambitieuze, regionale verslaggever van TV OOST, die al jarenlang gefrustreerd zijn ego achterna holt. Dat heeft hem behoorlijk cynisch gemaakt, al zwaait hij pro forma met de principes van de integere journalistiek. Wanneer het lichtje van de camera op rood springt, legt gladde Johnny met een empathische frons uit hoe moeilijk het moet zijn voor de nabestaanden van het slachtoffer. Wanneer hij, zoals bij de vijvermoord, als eerste op de plaats delict verschijnt, doet hij nauwelijks moeite om te onderdrukken hoe fantastisch hij dat vindt. Johnny claimt de vijvermoord en Tomas de Soete onmiddellijk als zijn verhaal, want hij ruikt zijn kans om eindelijk de regionale televisie te overstijgen en zijn weg te banen naar de top.


Quinten Schoeters (Tim Taveirne)

Quinten Schoeters (Tim Taveirne)

Er zijn oude mensen die onervaren sterven en er zijn jonge mensen die ervaren worden geboren.

Meester Quinten Schoeters is de neef van Siska Schoeters en de advocaat van Tomas De Soete. Quinten is 23 jaar, maar ziet er amper 17 uit. Een vervelende gril van de natuur voor iemand die overeind moet blijven in de machowereld van de advocatuur. Quinten is zijn vader, meester Ludo Schoeters, dankbaar omdat die hem wél au serieux neemt, want hij geeft Quinten de kans om Tomas De Soete bij te staan in deze zwaar gemediatiseerde zaak. Wat Quinten niet weet, is dat zijn vader een bijzondere reden heeft om hem naar voor te schuiven in die rol.


Evienne Ramschots (Anne-Laure Vandeputte)

Evienne Ramschots (Anne-Laure Vandeputte)

Een ego behoort toe aan de maan.

Evienne Ramschots (28) is een knappe jonge vrouw die na een moeilijke jeugd op het vijverperceel naast dat van Tomas De Soete komt wonen, bij haar tante Palmyra (Tania Cnaepkens). Palmyra brengt haar nichtje in contact met wiccahekserij en witte magie. Evienne blijkt over bijzondere energetische gaven te beschikken en schopt het in geen tijd tot opperpriesteres van de lokale heksenkring. Met haar inwijding in wicca, wordt Opperpriesteres Eviene geboren, met één n. Sindsdien wonen Evienne en Eviene in hetzelfde lichaam. Een dubbele persoonlijkheid dus. Meestal gaat dat prima, behalve als ze ruzie krijgen en er andere mensen bij zijn. Dan wordt het raar.


Gilles Berger (Philip Hardeman)

Gilles Berger (Philip Hardeman)

Grote vissen worden nog groter als ze zich niet laten vangen.

Gilles Berger (58) is een hippie-achtige eenzaat met een peperkoeken hart. Hij lijkt een toffe kerel, misschien wat makkelijk te manipuleren. Maar schijn bedriegt.


Luca Keizer (Pierre Gervais)

Luca Keizer (Pierre Gervais)

Ik zit liever in een café waar ze op elkaars gezicht slaan dan met mijn ouders rond de kerstboom.

Luca Keizer (26) is een fils à papa die door zijn ouders naar de familiebungalow is gestuurd om aan zijn doctoraat te werken. Vader en moeder Keizer hopen dat hun zoon van pure ontbering zal inzien dat hij iets van zijn leven moet maken. Het tegenovergestelde gebeurt: Luca geniet op Polderput met volle teugen van zijn vrijheid, van zijn vriendschap met Tomas en van het leven als muzikant. Luca verwerpt de bourgeois wereld van zijn ouders, het kapitalistisch gehuichel, het genetwerk en de fake maniertjes. Maar als puntje bij paaltje komt, zal hij altijd terugvallen op mama en papa.


Lieve Uytebroeck (Chris Nietvelt)

Lieve Uytebroeck (Chris Nietvelt)

Jagen zonder schieten is het nieuwe fietsen zonder handen: zelden voelt een mens zich zo onbezwaard.

Lieve Uytebroeck is een keurige dame uit het dorp die in recreatiedomein Polderput eigenlijk niks te zoeken heeft, mocht haar moeder er niet wonen. Wanneer Lieves moeder begint te dementeren, gaat ze bij haar inwonen. Lieve maakt van haar verblijf in Polderput dan maar een project: ze wil het gebied laten erkennen tot stiltegebied. Het komt vrijwel onmiddellijk tot een clash met haar boertige en luide buurman Tomas De Soete, voor wie ze al gauw een diepgewortelde haat ontwikkelt.


Jacub en Jurgis Pavlovic (Vildan Maksuti en Almedin Ismaili)

Jacub en Jurgis Pavlovic (Vildan Maksuti en Almedin Ismaili)

Terugkeren is het nieuwe weggaan.

Jacub Pavlovic (30) en Jurgis Pavlovic (31) zijn twee goedlachse broers uit Bosnië die allebei toegepaste economische wetenschappen hebben gestudeerd aan de universiteit van Sarajevo. Omdat ze voor hun werk regelmatig enkele nachten in België verblijven, huren ze de goedkoopste Airbnb van België: een stacaravan op Polderput. Ze raken er bevriend met Tomas en Luca.


Tomas De Soete (Tomas De Soete)

De gelukkigste mens is degene die in staat is zichzelf oprecht te bewonderen, op welke manier dan ook.

Tomas De Soete (41) is een getalenteerde en gevierde radio- en televisiepresentator die erom bekendstaat zijn gesprekspartners te schofferen terwijl hij hen tegelijk het gevoel geeft dat ze gecharmeerd worden. Hoewel Tomas vele successen boekte, heeft hij last van het ‘Imposter syndrome’: het gevoel elk moment ontmaskerd te worden als een charlatan die niets kan. Tomas houdt ervan om nieuwe muziek te ontdekken, bootje te varen met zijn vrouw Siska en de kinderen, en het leven te vieren. Tomas is handig, creatief en heeft een panische angst voor vogels. De moord op Bent Van Looy zet zijn leven op losse schroeven, net nu hij hoopte zich te herpakken met zijn nieuwe productiehuis Fiskepark.

Bent Van Looy (Bent Van Looy)

Aan iemand die lekker in z’n vel zit, mag je alles vragen.

Bent Van Looy was een multi-getalenteerde en warme man, en jeugdvriend van Tomas De Soete. Net als Tomas was Bent als kind creatief, grappig en een rasperformer. Er was echter één enorm verschil tussen de twee vrienden: Bent barstte wél van het zelfvertrouwen. Dat maakte dat Bent van het ene in het andere creatieve project rolde, terwijl voor Tomas de deur altijd dicht viel door een gebrek aan zelfvertrouwen. Bent wordt op gruwelijke manier vermoord teruggevonden in de visvijver van zijn vriend Tomas. Voor de politie is het meteen duidelijk dat Van Looy vermoord is door De Soete.

Siska Schoeters (Siska Schoeters)

Ik heb geen vent nodig die op alles kruipt dat zijn ego efkes komt opblinken.

Radio- en televisiepresentatrice Siska Schoeters (36) is een sterke persoonlijkheid met veel talent, durf en inzicht. Ze weet perfect hoe ze het merk Siska interessant kan houden, zonder te soft te worden. Zo schopt ze als mama wel eens tegen het heilige huisje van het moederschap, wat haar massaal veel volgers oplevert op sociale media. Siska is een temperamentvolle vrouw die erg boos kan worden, maar ook erg grappig en enthousiast kan zijn. Het publiek ervaart haar als authentiek. Ze is geschokt wanneer haar man Tomas De Soete beschuldigd wordt van de moord op Bent Van Looy.

Jan Jaap van der Wal (Jan Jaap van der Wal)

Wat we waarnemen is een afspiegeling van de realiteit. Ik, nonkel JJ, toon u het vuur.

De Nederlandse comedian en televisiepresentator Jan Jaap van der Wal (39) is een enorm intelligente, getalenteerde en ervaren vakman. Bovendien werkt hij keihard. Op die manier weet hij op minder dan twee jaar tijd Vlaanderen te veroveren. Jan Jaap is ook heel loyaal. Tomas gaf hem een wekelijkse rubriek in Café Corsari, en dat zal Jan Jaap nooit vergeten. Hij is een vriend voor Tomas in goede en slechte tijden. Om zijn doelen te bereiken gebruikt hij scherpe humor, de rest gaat vanzelf. Op de avond van de moord op Bent Van Looy was Jan Jaap in Nederland. Hij is verbouwereerd door het nieuws dat zijn vriend Tomas van de moord beschuldigd wordt.

Anaya Theunis y Gomez (Sien Smolders)

Ik zag Bents lichaam en ik hoopte dat hij in zijn leven genoeg bambimomentjes heeft gehad.

Politieagente Anaya maakt deel uit van het team dat de eerste vaststellingen gaat doen op de plaats van de moord. Wanneer ze de stoffelijke resten van Bent Van Looy aantreft in de vijver van Tomas De Soete, gaat ze op zoek naar de schoonheid achter de gruwel. Bij de interventie zijn haar vooral de overweldigende natuur, een drinkend hert en de kristalblauwe diepe ogen van Bent bijgebleven.

Adriaan Mompaerts (Peter Smolders)

Waar Adriaan is, is passie.

Adriaan Mompaerts (58) is de goedlachse hoofdrechercheur bij de lokale recherche van Dendermonde. Promotie maken naar de federale recherche hoeft voor hem niet: in Dendermonde kan hij het verschil maken. Adriaan Mompaerts is een workaholic en weet daardoor veel zaken op te lossen. De keerzijde van dat verhaal is dat zijn vrouw ervandoor is gegaan met zijn eigen broer. In de weinige tijd die hij naast zijn werk heeft, kijkt Mompaerts naar politieseries op televisie, waarbij hij zich verkneukelt in de compleet ongeloofwaardige plotwendingen. Hij heeft zo zijn eigen redenen om mee te werken aan de reeks.

Johnny Pleetinckx (Vincenzo De Jonghe)

Here’s Johnny.

Johnny Pleetinckx (37) is een ambitieuze, regionale verslaggever van TV OOST, die al jarenlang gefrustreerd zijn ego achterna holt. Dat heeft hem behoorlijk cynisch gemaakt, al zwaait hij pro forma met de principes van de integere journalistiek. Wanneer het lichtje van de camera op rood springt, legt gladde Johnny met een empathische frons uit hoe moeilijk het moet zijn voor de nabestaanden van het slachtoffer. Wanneer hij, zoals bij de vijvermoord, als eerste op de plaats delict verschijnt, doet hij nauwelijks moeite om te onderdrukken hoe fantastisch hij dat vindt. Johnny claimt de vijvermoord en Tomas de Soete onmiddellijk als zijn verhaal, want hij ruikt zijn kans om eindelijk de regionale televisie te overstijgen en zijn weg te banen naar de top.

Quinten Schoeters (Tim Taveirne)

Er zijn oude mensen die onervaren sterven en er zijn jonge mensen die ervaren worden geboren.

Meester Quinten Schoeters is de neef van Siska Schoeters en de advocaat van Tomas De Soete. Quinten is 23 jaar, maar ziet er amper 17 uit. Een vervelende gril van de natuur voor iemand die overeind moet blijven in de machowereld van de advocatuur. Quinten is zijn vader, meester Ludo Schoeters, dankbaar omdat die hem wél au serieux neemt, want hij geeft Quinten de kans om Tomas De Soete bij te staan in deze zwaar gemediatiseerde zaak. Wat Quinten niet weet, is dat zijn vader een bijzondere reden heeft om hem naar voor te schuiven in die rol.

Evienne Ramschots (Anne-Laure Vandeputte)

Een ego behoort toe aan de maan.

Evienne Ramschots (28) is een knappe jonge vrouw die na een moeilijke jeugd op het vijverperceel naast dat van Tomas De Soete komt wonen, bij haar tante Palmyra (Tania Cnaepkens). Palmyra brengt haar nichtje in contact met wiccahekserij en witte magie. Evienne blijkt over bijzondere energetische gaven te beschikken en schopt het in geen tijd tot opperpriesteres van de lokale heksenkring. Met haar inwijding in wicca, wordt Opperpriesteres Eviene geboren, met één n. Sindsdien wonen Evienne en Eviene in hetzelfde lichaam. Een dubbele persoonlijkheid dus. Meestal gaat dat prima, behalve als ze ruzie krijgen en er andere mensen bij zijn. Dan wordt het raar.

Gilles Berger (Philip Hardeman)

Grote vissen worden nog groter als ze zich niet laten vangen.

Gilles Berger (58) is een hippie-achtige eenzaat met een peperkoeken hart. Hij lijkt een toffe kerel, misschien wat makkelijk te manipuleren. Maar schijn bedriegt.

Luca Keizer (Pierre Gervais)

Ik zit liever in een café waar ze op elkaars gezicht slaan dan met mijn ouders rond de kerstboom.

Luca Keizer (26) is een fils à papa die door zijn ouders naar de familiebungalow is gestuurd om aan zijn doctoraat te werken. Vader en moeder Keizer hopen dat hun zoon van pure ontbering zal inzien dat hij iets van zijn leven moet maken. Het tegenovergestelde gebeurt: Luca geniet op Polderput met volle teugen van zijn vrijheid, van zijn vriendschap met Tomas en van het leven als muzikant. Luca verwerpt de bourgeois wereld van zijn ouders, het kapitalistisch gehuichel, het genetwerk en de fake maniertjes. Maar als puntje bij paaltje komt, zal hij altijd terugvallen op mama en papa.

Lieve Uytebroeck (Chris Nietvelt)

Jagen zonder schieten is het nieuwe fietsen zonder handen: zelden voelt een mens zich zo onbezwaard.

Lieve Uytebroeck is een keurige dame uit het dorp die in recreatiedomein Polderput eigenlijk niks te zoeken heeft, mocht haar moeder er niet wonen. Wanneer Lieves moeder begint te dementeren, gaat ze bij haar inwonen. Lieve maakt van haar verblijf in Polderput dan maar een project: ze wil het gebied laten erkennen tot stiltegebied. Het komt vrijwel onmiddellijk tot een clash met haar boertige en luide buurman Tomas De Soete, voor wie ze al gauw een diepgewortelde haat ontwikkelt.

Jacub en Jurgis Pavlovic (Vildan Maksuti en Almedin Ismaili)

Terugkeren is het nieuwe weggaan.

Jacub Pavlovic (30) en Jurgis Pavlovic (31) zijn twee goedlachse broers uit Bosnië die allebei toegepaste economische wetenschappen hebben gestudeerd aan de universiteit van Sarajevo. Omdat ze voor hun werk regelmatig enkele nachten in België verblijven, huren ze de goedkoopste Airbnb van België: een stacaravan op Polderput. Ze raken er bevriend met Tomas en Luca.

VRTNU VRTNU VRTNU