Spring naar inhoud
Bekijk Fiskepark op

Zanger en presentator Bent Van Looy wordt dood aangetroffen in de visvijver van zijn vriend Tomas De Soete. De politie verdenkt De Soete van de moord. Zo begint de fictiereeks Fiskepark, een eigenzinnige parodie op het true crime-genre: documentaires over echte misdaadzaken.

Het true crime-genre werd populair dankzij succesreeksen als Making a Murderer en Amanda Knox, en is ook elke maandag te zien op Canvas. Fiskepark is een reeks van Filip Lenaerts (Tytgat chocolat) en Joeri Vlekken met in de hoofdrollen onder meer Bent Van Looy, Tomas De Soete, Jan Jaap van der Wal en Siska Schoeters.

Tomas De Soete was ooit een radio- en televisiegod, maar is de voorbije jaren wat naar de achtergrond verdwenen. De laatste maanden werkt hij in zijn man cave in recreatiegebied Polderput aan zijn comeback.

Polderput bestaat uit tientallen visvijvers met caravans en zomerhuisjes langs de oevers van de Schelde. Het is een ideale plek om het weekend door te brengen samen met familie en vrienden. Wanneer Tomas er twee kantoorcontainers neerpoot en er zijn nieuwe productiehuis Fiskepark opricht, maakt hij snel nieuwe vrienden, maar ook vijanden.

Bent Van Looy

Op een ochtend wordt Bent Van Looy dood teruggevonden in de visvijver van De Soete, met een handbijl in zijn hoofd. Alles wijst erop dat Tomas zijn vriend Bent de kop heeft ingeslagen. "Uit professionele jaloezie" blokletteren de kranten. Tomas probeert de verdenking van zich af te schudden door alsmaar meer van zijn privéleven, angsten en problemen publiek te maken. Tevergeefs, zal blijken: hij lijkt al veroordeeld vóór het onderzoek, laat staan een rechtszaak, is afgerond. Tomas’ leven wordt een ware nachtmerrie.

Maar er gebeurt ook iets hoogst eigenaardigs: hoe meer het privéleven van Tomas te grabbel wordt gegooid, hoe populairder hij opnieuw wordt. De honger van het publiek naar het gespartel van De Soete is onstilbaar. Tomas’ miserie is authentiek en biedt het publiek de troostende gedachte dat zij het zo slecht nog niet hebben.

Setfoto

Fiskepark is geen gewone fictieserie. Het is een reeks die is opgebouwd en wordt gepresenteerd als een documentaire. De makers gebruiken de vertel- en beeldtechnieken van zogenaamde true crime-documentaires om hun eigen analyse van de case op te bouwen en als entertainment te serveren.

True crime als genre is de laatste jaren razend populair geworden dankzij spraakmakende reeksen als Making a Murderer, The Jinx of Amanda Knox. Op Canvas kon je de voorbije maanden onder meer kijken naar true crime-reeksen als Wrong Man, Murder in Suburbia en 24 Hours in Police Custody.

Ook in Fiskepark wordt, met veel gevoel voor drama, een onopgeloste moordzaak gereconstrueerd. Eigenlijk weten de makers al van in het begin hoe de vork in de steel zit, maar om het ontspanningsgehalte te vergroten bouwen ze de spanning zorgvuldig op en zetten ze de kijker voortdurend op een verkeerd been. Ze maken daarbij gebruik van politiebeelden, bodycams, beelden van bewakingscamera’s, homevideo’s, journaalbeelden, persknipsels en interviews met alle betrokkenen.

Al die beelden worden slim gemonteerd, met verrassende plotwendingen, flash backs, spannende muziek, nietsvermoedende passanten die geframed worden als nieuwe verdachten en moordlustige roofdieren, en huiveringwekkende cliffhangers aan het einde van elke aflevering. True crime-makers gebruiken dus alle truken van een fictiereeks om het publiek aan te zetten tot bingekijken. Want echte misdaad is bijzonder entertainend. En dat weten ook de makers van Fiskepark.

Het idee voor Fiskepark kwam tot stand na oeverloos veel gebabbel tussen Joeri Vlekken (maker van vele documentaires), Filip Lenaerts (Tytgat Chocolat, vele documentaires), Tomas De Soete en Jan Jaap van der Wal. Joeri Vlekken en Filip Lenaerts schreven het scenario en regisseerden de reeks.

Fiskepark is een productie van De Mensen voor Canvas, in samenwerking met Gardner and Domm, Stad Dendermonde en met de steun van de Tax Shelter-maatregel van de Federale Overheid.

VRTNU VRTNU VRTNU