Spring naar inhoud

4. De recordovername van WhatsApp

19 februari 2014

© VRT - Canvas
geschreven op 23 januari 2019
Op 4 februari viert Facebook z'n 15e verjaardag. Wij maken van de gelegenheid gebruik om terug te blikken op Facebooks turbulente geschiedenis, van een bescheiden studentennetwerk tot een puberende gigant. We tellen af in vijf sleutelmomenten die het jonge leven van Facebook gekenmerkt hebben.

We bevinden ons intussen in het jaar 2014. Facebook viert zijn tiende verjaardag. Sinds de studentenkamers van Harvard heeft Facebook een lange weg afgelegd. Hoe gaat het verder?

Facebook neemt onze chatbox over

Twee jaar na de overname van Instagram, de grootste tot dan toe, verbreken ze hun record. Facebook neemt op 19 februari 2014 de succesvolle berichtendienst WhatsApp over voor een duizelingwekkend bedrag van 19 miljard dollar. Zo bouwen ze verder aan hun imperium en nemen ze stilletjes aan onze mobiele telefoons over. Drie van de belangrijkste apps zitten nu in hun portefeuille.

In april kiest Facebook ervoor om van Messenger een afzonderlijke applicatie te maken. Mensen moeten de toepassing nu apart downloaden; ze zit niet meer standaard in de Facebookapplicatie. En dat doen ze massaal. Facebook vraagt, wij downloaden.

Maandag 24 augustus 2015 is opnieuw goed voor een record. Die dag loggen er over de hele wereld 1 miljard mensen in op Facebook. Mark Zuckerberg reageert: 'It is still just the beginning of connecting the whole world.'

Donald Trump, winnaar van de verkiezingen in 2016

Waar of niet waar?

De ontwikkelingen zijn niet allemaal positief. Facebook krijgt alsmaar meer problemen met valse informatie en zogenaamd fake news. Ondanks verschillende pogingen slaagt Facebook er niet in om zijn platform te zuiveren van alle valse nieuwsberichten. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 gaat er geen dag voorbij zonder dat het woord fake news valt. Zuckerberg ontkent dat Facebook een invloed heeft op de verkiezingsuitslagen, maar de reputatie is toch gekrenkt.

Hoe dit afloopt? In het slotartikel gaan we in rechte lijn naar de 15e verjaardag van Facebook. Het beloven nog turbulente jaren te worden...

VRTNU VRTNU VRTNU