Spring naar inhoud

3. Mark Zuckerberg is dé persoon van het jaar

15 december 2010

© VRT - Canvas
geschreven op 23 januari 2019
Op 4 februari viert Facebook z'n 15e verjaardag. Wij maken van de gelegenheid gebruik om terug te blikken op Facebooks turbulente geschiedenis, van een bescheiden studentennetwerk tot een puberende gigant. Wij tellen af in vijf sleutelmomenten die het jonge leven van Facebook gekenmerkt hebben.

2010 belooft een topjaar te worden voor Facebook. De teller zit intussen aan maar liefst 550 miljoen gebruikers. Per dag komen er ongeveer 700 000 bij. Globaal gezien heeft één op twaalf mensen een Facebook-account.

Op 15 december sluit het jaar in schoonheid af, want de 26-jarige Mark Zuckerberg wordt door Time Magazine verkozen tot 'Person of the Year'.

Persoon van het jaar?

Sinds 1927 kiest Time Magazine elk jaar dé persoon van het afgelopen jaar. Het kunnen ook meerdere personen, een idee of een object zijn. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze - volgens Time - de meeste invloed hebben gehad op het afgelopen jaar, in goede of in slechte zin.

In 2010 was Mark Zuckerberg dus de gelukkige. Figuren zoals Roosevelt, Stalin en Martin Luther King gingen hem voor. Mark werd geprezen voor het bij elkaar brengen van meer dan een half miljard mensen. Hij creëerde een nieuw systeem voor informatie-uitwisseling en drukt een stempel op het leven van iedereen.

Facebook, the saga continues

In september 2011 blijkt pas echt wat de impact van sociale media kan zijn. Niet de lokale, regionale of internationale media maar wel Facebook en Twitter nemen het voortouw tijdens de Arabische lente. Ze fungeren als een flinke steun in de rug voor de bevolking die tegen de machthebbers opstaat.

In 2012 telt Facebook 1 miljard dollar neer voor de overname van de populaire foto-applicatie Instagram. Zuckerberg heeft het over een mijlpaal: Instagram heeft met zijn gemiddeld jongere gebruikers immers een interessante en waardevolle doelgroep. Het is de grootste overname in de geschiedenis van het nog jonge bedrijf.

VRTNU VRTNU VRTNU