Spring naar inhoud

Facebook en ik: een persoonlijk verhaal

© Nathalie Dolmans
geschreven op 26 februari 2019

Of het nu positief of negatief is, klein of groot, Facebook heeft een impact op ieders leven. Lees hier vier opmerkelijke verhalen.

Céline de wereld rond

"Céline was verzot op reizen. Ze was zich volop aan het voorbereiden op een inleefreis naar Nicaragua. Jammer genoeg is ze nooit kunnen vertrekken. Drie jaar geleden moesten we plots afscheid nemen. Vrienden van Stefanie, de zus van Céline, kwamen met een prachtig initiatief: Céline de wereld rond.

Er werd een sticker ontworpen die je kan meenemen op reis. Op de plek met het mooiste uitzicht, kan je de sticker achterlaten. Zo geniet Céline van de mooiste uitzichten over heel de wereld. Alle plaatsen waar Céline aanwezig is, worden verzameld op een Facebookpagina. Een heleboel mensen namen deel aan de actie, elke dag kwamen er nieuwe Facebookberichten toe.

Zelfs mensen die we niet kenden, kwamen terecht bij de pagina en namen deel aan het initiatief. Ongelofelijk!

De familie van Céline

Dankzij de stickers en de kracht van Facebook kan Céline blijven rondreizen. Ondertussen bezocht ze zo al meer dan 70 landen."

Fredo De Smet

Fredo zonder Facebook

"Op 27 december 2018 ben ik weggetrokken van Facebook. Niet omwille van de privacy. Het is een persoonlijke kwestie: is Facebook mijn aandacht waard? Het antwoord is: neen. Ik werd er eigenlijk niet gelukkig van en het verveelde mij. Het lukte me bovendien niet om minder te kijken, dus was het beter om helemaal te stoppen.

Zoiets als een lentekuis en de kleren die je bijhoudt terwijl je ze toch niet meer draagt. Weg ermee.

Fredo De Smet

Ik ben wel nog Facebook-klant, op Instagram. Daarmee amuseer ik mij voorlopig nog. De reacties van mijn omgeving waren, toen ik mijn vertrek aankondigde, verrassend: men vond mij een opschepper, alsof ik ermee wou uitpakken. Maar voor mij is Facebook gewoon overbodig."

Kunnen we leven zonder Facebook? Wat zijn de alternatieven? En wat kan je eigenlijk doen met de tijd die je bespaart? Lees het hier.

Kathelijne en de verloren foto's

Kathelijne Lemmens

"In de zomer van 2016 trokken wij naar Ijsland. Een onvergetelijke reis die ik moest vastleggen op foto. Op weg naar huis verloor ik jammer genoeg mijn SD kaart en daarbij al onze digitale herinneringen. Een jaar later waren we op huwelijksreis, na een dag in Singapore keek ik naar mijn smartphone. De berichten stroomden binnen. Ik wist niet wat me overkwam.

Ingveldur, een Ijslandse die werkt bij IcelandAir, had bij een check-up van het vliegtuig mijn geheugenkaartje teruggevonden. Om de foto’s terug bij ons te krijgen, vond ze er niets beter op dan enkele foto’s op Facebook te plaatsen. Na 2600 shares bereikte de post ons. Een foto van een gastenboek boven op de Hekla, een Ijslandse vulkaan, gaf uiteindelijk de doorslag. Hier stonden onze namen bij. We kwamen in contact met Ingveldur en ze stuurde ons de foto’s op, samen met Ijslandse chocolade. Dat allemaal dankzij de kracht van Facebook."

van lief naar stalker

De getuige wenst anoniem te blijven

"Ik zag nooit de gevaren in van Facebook tot ik merkte dat er soms berichten geopend waren in Facebook Messenger zonder dat ik ze zelf geopend had. Sommige mensen kon ik niet meer sturen. Ik dacht dat er problemen waren met mijn Facebook-app. Ik herïnstalleerde alles, maar de problemen bleven. Toen ik een kijkje nam bij ‘aangemelde sessies’ op mijn Facebook account, stond er een ander toestel bij dan het mijne. Toevallig hetzelfde als dat van mijn toenmalig lief.

Later bleek dat hij mijn Facebookaccount had gehackt. Uit jaloezie begon hij verschillende mensen te blokkeren en verwijderen uit mijn vriendenlijst. Dan vooral jongens. Hij leidde ook een volledig vals leven op Facebook. Daarin ging hij zo ver dat hij 200 fake accounts aanmaakte, zijn zogezegde vrienden, om daarmee te reageren op zijn valse foto’s. Sindsdien ben ik meer op mijn hoede."

Met dank aan de familie Vanoirbeek, Fredo De Smet, Kathelijne Lemmens en onze anonieme getuige voor de openhartigheid.

VRTNU VRTNU VRTNU