Spring naar inhoud

Kunnen we leven zonder Facebook?

© VRT - Canvas
geschreven op 05 februari 2019
Facebook en ik maakt de balans op van 15 jaar Facebook. Waarom zijn we met z'n allen zo verknocht aan die app? En kunnen we ons eigenlijk wel een leven zonder Facebook voorstellen?

Hoe verslavend is Facebook?

Sinds de opkomst van de smartphone zitten we uren aan ons kleine schermpje gekluisterd. Facebook is één van de bekendste sociale media. Dat is niet toevallig. We hadden het eerder over het verslavend effect van de like. Die apps zijn gemaakt om je er zo lang mogelijk op te houden. Instagram geeft tegenwoordig aan hoeveel tijd je gemiddeld aan de app besteed. Vaak is dat véél meer dan je denkt.

Tim Verheyden sprak hierover met Nir Eyal (schrijver van Hooked). Al vermijdt die laatste liefst het woord 'verslaafd'. Het is eigenlijk een gewoonte die je jezelf aankweekt. Je kan het dus ook afleren, maar hoe? Eyal geeft vier handige tips in het interview hieronder. Een hele simpele hack? Zet gewoon je meldingen uit. Daarmee kom je al een heel eind.

Facebook? Weg ermee!

Heb je beslist om Facebook van je telefoon te zwieren? Er zijn verschillende andere apps die de functionaliteiten van Facebook kunnen overnemen. Friendica en Diaspora zijn vaak genoemde alternatieven die bovendien ook een stuk veiliger zijn op het vlak van privacy.

Gebruik je Facebook (en vooral Facebookgroepen) om je (school)werk aangenamer te doen verlopen? Probeer dan eens Slack. Geen nieuwsoverzicht dat voor afleiding kan zorgen. Ben je op zoek naar een zakelijke omgeving waar je kan netwerken? Dan is LinkedIn de pérfecte app. Het fungeert als online CV, zonder gevaar voor dronken vakantiekiekjes die je mogelijks je job kosten. Ello is een advertentievrij alternatief dat vooral dient als een netwerk voor artiesten en kunstenaars.

Messenger en WhatsApp, de meest gebruikte chatdiensten, zijn natuurlijk ook in handen van Facebook. Gelukkig bestaan daar ook andere apps voor. Een veelgebruikt alternatief is Telegram, al zou dit ook niet zo veilig zijn. Een meer betrouwbare keuze is Signal.

Kan je de mooie plaatjes van Instagram niet missen? Probeer dan Vero. Het lijkt erg op Instagram maar gebruikt geen algoritmes, stuurt geen pushberichten en geeft gebruikers inzicht in de tijd die ze per dag aan het platform besteden. Die laatste functie nam Instagram een tijdje geleden over. Krijgt Mark het heet onder de voeten?

Nu enkel nog je vrienden overtuigen om massaal naar deze platformen te verhuizen. Zo blijven het natuurlijk sociale netwerken.

Digital detox = tijd winnen

Je kan er ook voor kiezen om die smartphone volledig links te laten liggen. Of toch in ieder geval te minderen. Krijg je een lichte paniekaanval bij de gedachte? Bekijk het eens van de positieve kant. Wat win je allemaal als je je tijd op sociale media afbouwt?

We blijven even in het thema van klimaat. Als je geen ervaring hebt, duurt het ongeveer 30 minuten om een boom te planten. We spenderen ongeveer 1460 uur per jaar aan sociale media. Dat zijn 3000 bomen. Als je zelf geen zin hebt om je handen vuil te maken, kan je Google inruilen voor Ecosia. Deze zoekmachine plant bomen dankzij jouw zoekacties.

Een studie van het wetenschappelijk tijdschrift Psychology of Popular Media Culture toont een verband tussen afhankelijkheid van je smartphone en tevredenheid in je relatie. Een andere studie toont aan dat 29% van de Amerikanen 3 maanden zonder seks verkiest boven een week zonder smartphone. Als je die tijd in je relatie investeert in plaats van in je smartphone, kan je ongeveer 16 000 keer de liefde bedrijven. Als je het gemiddeld 5,4 minuten volhoudt tenminste.

De gemiddelde lezer leest aan een snelheid van 280 woorden per minuut en zou er dus ongeveer 71,5 uur over doen om Marcel Proust's In Search of Lost Time te lezen. Het volledige boek bestaat uit 7 volumes, goed voor een totaal van 1,3 miljoen woorden. Dat zijn grofweg 4000 pagina's. Met de 1460 uren die we normaal gezien aan ons kleine schermpje besteden, kunnen we dit meesterwerk een stuk of 20 keer lezen. Het gemiddelde boek bestaat uit ongeveer een tiende van die pagina's. Reken maar eens uit hoeveel boeken dat zijn. Leestips kan je alvast hier vinden.

Je kan ook werken aan je gezondheid. Leg je smartphone opzij en ga een halfuur zwemmen, lopen of wandelen per dag. Het zou een betere invloed hebben op je bloeddruk dan welk medicijn ook.

Smartphonegebruik is het hoogst bij tieners en jonge twintigers. Dit is ook een cruciale periode om een instrument aan te leren en er heel erg goed in te worden. Hoeveel virtuozen zullen we nog mislopen door het stijgend smartphonegebruik bij jongeren?

Hetzelfde geldt voor nieuwe talen aanleren. Het zou ongeveer 700 uren duren eer je bedreven bent in een nieuwe taal. In plaats van naar je scherm te staren, kan je maar liefst 2 talen leren per jaar. En dan denk je dat Facebook de wereld bijeenbrengt...

Kweek jezelf dus eens een nieuwe gewoonte aan: laat die smartphone wat vaker links liggen. Je krijgt er heel wat voor in de plaats.

(Laatste onderdeel vrij vertaald vanuit The New York Times)

VRTNU VRTNU VRTNU