Spring naar inhoud

5. Het schandaal van Cambridge Analytica

18 maart 2018

© VRT - Canvas
geschreven op 31 januari 2019
Lang zullen ze leven? Op 4 februari wordt Facebook 15. Wij maken van de gelegenheid gebruik om terug te blikken op Facebooks turbulente geschiedenis, van een bescheiden studentennetwerk tot een puberende gigant. We tellen af in vijf sleutelmomenten die het jonge leven van Facebook gekenmerkt hebben.

Is er wel een reden om te vieren? De laatste levensjaren van Facebook waren op zijn minst turbulent te noemen. Het imago van het bedrijf kreeg een serieuze deuk door het Cambridge Analytica-schandaal.

Christopher Wylie bracht het schandaal naar buiten.

Data te koop

Begin 2018 raakte het nieuws bekend dat Facebook gegevens van maar liefst 87 miljoen mensen had vrijgegeven aan het databedrijf Cambridge Analytica. Daaronder ook de data van 61.000 Belgische Facebookgebruikers, en dat zonder hun toestemming. De gegevens werden onder andere ingezet voor politieke doeleinden. Zo trachtte het databedrijf de verkiezing van Trump in 2016 te beïnvloeden.

Klokkenluider Christopher Wylie, een ex-werknemer van Cambridge Analytica, lekte de informatie. The New York Times, The Guardian en The Observer maakten het nieuws bekend. Het sloeg in als een bom. Politici van over de hele wereld eisten een verklaring van Mark Zuckerberg. Dat leidde tot het beruchte verhoor van Zuckerberg in de Amerikaanse senaat.

Het schandaal staat bekend als een keerpunt in het publiek bewustzijn rond data en privacy. Er werd opgeroepen tot strengere regels voor het gebruik van data. Consumenten pleitten voor een betere bescherming op sociale media en uitten hun ongenoegen over fake news en propaganda.

Tim Verheyden aan het Facebook-hoofdkwartier.

Lang zullen ze leven?

De kwestie had grote gevolgen voor Facebook. De aandelenprijzen daalden enorm. Het imago van Facebook was onherroepelijk beschadigd. Mark Zuckerberg bood zijn excuses aan en beloofde beterschap.

Ondanks de privacyschandalen blijft het bedrijf groeien. Het afgelopen kwartaal steeg de omzet en van een afname in gebruikers is geen sprake. Toch blijft het schandaal hen tot op vandaag achtervolgen. Het vertrouwen is weg.

Zo viert Facebook zijn 15e verjaardag. Een klein studentennetwerk uit Harvard brengt nu de hele wereld samen. Een slordige 2,7 miljard mensen maken gebruik van Facebook of de andere diensten Instagram, Whatsapp en Messenger. Mark Zuckerbergs imperium is enorm. Zijn invloed op ons leven is niet te ontkennen.

VRTNU VRTNU VRTNU