Spring naar inhoud
online te bekijken tot 11 september

De Europese Kampioenschappen

Bekijk De Europese Kampioenschappen op

Berlijn organiseert alle onderdelen van de atletiek, in Glasgow vinden de andere takken plaats: wielrennen, zwemmen, triatlon, golf, roeien en turnen.

Canvas brengt tien dagen lang van 18 tot 22u (onderbreking van 20’ voor Terzake) het beste van de avondsessies. In de namiddag is er een live-uitzending. De nadruk ligt op zwemmen, gymnastiek en atletiek.

Gymnastiek met Nina Derwael

Sportjournalist Maarten Vangramberen vertelt ons van welke medailles we alvast mogen dromen:

Maarten Vangramberen: "Met Nina Derwael hebben we de Europese kampioene op de brug met ongelijke leggers. In haar zog volgen er nog een paar topturnsters."

Nina Derwael

Wordt Nafi Thiam Europees kampioene?

Maarten Vangramberen: "De meeste ogen zullen wellicht gericht zijn op het legendarische Olympische stadion in Berlijn waar Nafi Thiam voor het eerst in haar carrière Europees kampioene wil worden. En in het allerbeste geval kan ze flirten met het wereldrecord.”

Nafi Thiam

Jonathan Borlée, Louise Carton en Bashir Abdi lopen EK-limiet

Op de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder op 21 juli 2018 heeft 400m-loper Jonathan Borlée zich geplaatst voor De Europese Kampioenschappen in Berlijn. Louise Carton liep de EK-limiet op de 5.000 meter, Bashir Abdi deed dat ook bij de mannen.

Met 45"57 bleef hij ruim onder de EK-limiet van 45"89. "Ik ben tevreden, ook met de manier waarop", zegt Jonathan Borlée. "Ik had op training al goeie dingen laten zien. Dat moest er gewoon eens uitkomen tijdens de wedstrijd. Ik was gefocust op mijn eigen race en ik wist dat de rest wel vanzelf zou komen dan."

Jonathan Borlée vergezelt in Berlijn zijn broers Kevin en Dylan.

Jonathan Borlée

Ook Louise Carton kon zich in Heusden-Zolder op de 5.000 meter plaatsen voor het EK. Met 15"33"25 bleef ze ruim 3 seconden onder de limiet voor Berlijn. Een opsteker voor Carton na een moeilijke periode.

Bashir Abdi (13'19"80) verzekerde zich in een snelle 5.000 meter van een EK-ticket. Isaac Kimeli en Soufiane Bouchikhi waren ook al zeker van het EK. Abdi mag in Berlijn ook de 10.000 meter lopen.

Nog medailles?

Maarten Vangramberen: "In het baanwielrennen hebben we met Jolien D’hoore en Nicky Degrendele twee wereldtoppers. Maar ook in het golf, triatlon, roeien of in het (weg)wielrennen moeten onze landgenoten in staat zijn om dichtbij of zelfs in de medailles te eindigen."

Jolien D'hoore

Zwemmen met Pieter Timmers?

Maarten Vangramberen:

Met Pieter Timmers in het zwemmen hebben we een topatleet."

Pieter Timmers

Pieter Timmers is niet naar het EK in Glasgow, omdat hij kampt met een hersenvliesontsteking. Zijn coach Ronald Gaastra gaf zijn kijk op de zaak en sluit niet uit dat Timmers de 50m zwemt volgende week.

Onderzoek wees uit dat het om een virale hersenvliesontsteking gaat, niet om een bacteriële variant. Pieter Timmers heeft het ziekenhuis van Antwerpen mogen verlaten, waar hij maandagavond met een hersenvliesontsteking werd opgenomen.

"Ik voel me sinds vandaag beter", zegt Timmers. "Ik voel me nog steeds ziek en heb nog pijn, maar thuis kan ik in alle rust uitzieken, zonder te veel drukte om me heen. Meer dan dat kan ik nog niet kwijt."

Coach Ronald Gaastra was vandaag nog hoopvol dat de 50m alsnog mogelijk zou zijn. Dat het om een virale, en dus niet om een bacteriële infectie gaat, is dus positief nieuws.

"Ik weet niet hoe ik me morgen zal voelen, en dat is oké zo. Ik ben er het hart van in dat dit me net voor het vertrek naar het EK overkomen is", gaat Timmers voort. Ik ben dan ook enorm teleurgesteld dat ik de 100m niet kan zwemmen zaterdag. Een jaar lang heb ik er hard voor getraind en veel voor moeten doen en laten."

"Mijn voorbereiding was goed en ik liet scherpe tijden optekenen op training. Ik ging dus voor goud. Ik wil iedereen bedanken voor alle steun de voorbije dagen, ook het team van het UZA en het professionele team rond mij."

bron: sporza.be

Het Sporza-team:

Ruben Van Gucht en Aster Nzeyimana zorgen in de nieuwe Sporza-studio voor de presentatie. Renaat Schotte, Inge Van Meensel, Marc Willems en Kris Meertens geven commentaar. Maarten Vangramberen en Dirk Gerlo nemen de interviews en verslaggeving voor hun rekening.

VRTNU VRTNU VRTNU