Spring naar inhoud
nog tot 1 maart op vrt nu

Escape at Dannemora

Bekijk Escape at Dannemora op

Escape at Dannemora is direct, meedogenloos en zonder franjes. Het is verontrustend in zijn banaliteit.

Escape at Dannemora is een op ware gebeurtenissen gebaseerde fictiereeks over een merkwaardige ontsnapping uit de gevangenis van Dannemora tegen de Canadese grens in 2015.

Twee moordenaars wisten toen te ontsnappen met de hulp van een vrouwelijke gevangenismedewerker met wie ze allebei een seksuele relatie hadden. Het smeuïge en spectaculaire ontsnappingsverhaal deed in de Verenigde Staten destijds heel wat stof opwaaien.

Patricia Arquette en Benicio del Toro

De achtdelige reeks werd geregisseerd door Ben Stiller met in de hoofdrollen Benicio del Toro (Traffic, 21 Grams), Patricia Arquette (Boyhood, Medium) en Paul Dano (12 Years a Slave, There Will Be Blood).

Pers en publiek zijn heel enthousiast over de reeks. Vooral de eerlijke en weinig glamoureuze vertolkingen van de hoofdrolspelers worden geprezen. Met op de eerste plaats Patricia Arquette, die met veel overtuiging en zelfrelativering de wat slonzige en verveelde gevangenisopzichter Tilly Mitchell speelt.

Escape at Dannemora is ondertussen ook in de running voor twee Golden Globes (Beste miniserie en Beste actrice in een miniserie). De uitreiking is op 6 januari.

Ménage à trois achter tralies

Patricia Arquette als Tilly Mitchell

De 51-jarige Tilly Mitchell (Patricia Arquette) werkt als opzichter in het naaiatelier van de Clinton Correctional Facility, een grote gevangenis in het plaatsje Dannemora in de staat New York, tegen de grens met Canada. Tilly is een verveelde, ongelukkige vrouw. Ze zit vast in een liefdeloos huwelijk met Lyle Mitchell (Eric Lange), en ook haar job biedt weinig soelaas. Ze is even weinig gemotiveerd als haar ‘personeel’ in het atelier.

Paul Dano als David Sweat

Om de lethargie te doorbreken, verdwijnt Tilly regelmatig in de opslagruimte om er seks te hebben met David Sweat (Paul Dano), een intelligente, handige, maar ook opvliegende 34-jarige man die veroordeeld is voor de moord op een politieman. Er is niks opwindends of romantisch aan hun niet zo geheime relatie, en toch is Tilly gefrustreerd wanneer David niet meer in het atelier mag werken.

Benicio del Toro als Richard Matt

Maar al snel dient zich een vervanger aan: de gladde manipulator Richard Matt ( Benicio Del Toro), een gewetenloze moordenaar die in de cel naast die van David zit. Het is Richard die een ingewikkeld plan bedenkt om te ontsnappen via de kelders en de dienstbuizen van de gevangenis. Daarvoor zet hij vooral David aan het werk, die nachtenlang gaat vijlen en beitelen om hun ontsnappingsweg vrij te maken.

Ondertussen begint Richard op zijn beurt een seksuele relatie met Tilly. Hij overtuigt haar om hen te helpen en samen met hen te vluchten. Samen zullen ze een nieuw leven beginnen in Mexico. Ze laat zich makkelijk overhalen, want ze zit evenzeer gevangen in haar eigen leven als haar twee minnaars in de gevangenis.

Maar natuurlijk loopt niet alles zoals gepland…

VRTNU VRTNU VRTNU