Spring naar inhoud
herbekijk online

Empire of the Tsars

Bekijk Empire of the Tsars op

Romanov Russia with Lucy Worsley

Honderd jaar na het uitbreken van de Russische revolutie blijft het verhaal van de Romanov-dynastie boeien. In de BBC-reeks Empire of the Tsars vertelt de Britse historica en tv-presentatrice Lucy Worsley de geschiedenis van deze machtige tsarenfamilie, één van de langst regerende dynastieën van Europa. In drie afleveringen verkennen we het oude Rusland vanaf de kroning in 1613 van Mikhail I Romanov tot de laatste levensjaren van tsaar Nicolaas II, die uiteindelijk in de zomer van 1918 zal worden terechtgesteld door de bolsjewisten.

Het huwelijk van Nicolaas II met tsarina Alexandra (1895)

Hermitage Amsterdam

Terwijl de BBC-documentairereeks op uw scherm te zien is, kan je ook naar de Hermitage Amsterdam om een tentoonstelling te bezoeken over de laatste tsaren: 1917 Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie.

Met meer dan 250 objecten, afkomstig uit de Hermitage Sint-Petersburg, het Russisch Staatsarchief in Moskou en het Artillerie Museum in Sint-Petersburg, heeft deze tentoonstelling exclusiviteit voor West-Europa. Films, foto’s, schilderijen, toegepaste kunst en historische documenten vertellen het indrukwekkende en aangrijpende verhaal van het mondaine Sint-Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de twintigste eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering. Het publiek ervaart in woord en beeld hoe de keuzes en beslissingen van de tsaar de revolutie en het einde van 300 jaar Romanovs in Rusland onafwendbaar maakten. Heel nabij komen de laatste levensjaren van het tsarengezin, tot aan hun moord.

Tsaar Nicolaas II (links) met zijn neef, de Engelse koning George V, op wie hij erg goed leek (1913)

Tot de topstukken van de tentoonstelling behoren kledingstukken en portretten van het tsarenpaar, speelgoed en tekeningen van hun kinderen, de acte van abdicatie van Nicolaas, kunstwerken uit Ruslands ‘zilveren eeuw’, diverse Fabergé-objecten en een van de moordwapens.

Romanovs in de Stille Oceaan?

Precies een eeuw nadat het Romanov-imperium ten val is gekomen, wil een Russische zakenman het nieuw leven inblazen op Kiribati. Dat meldt Radio New Zealand. De regering van de eilandenstaat in de Stille Oceaan neemt de plannen in overweging.

Anton Bakov, een Russische zakenman en monarchistisch politicus, wil op drie onbewoonde eilandjes van de Kiribati-archipel een nieuwe Romanov-staat oprichten. Staatshoofd wordt de Duitse prins Karl Emich van Leiningen, een verre verwant van de Romanovs, die als Nicolaas III zal regeren. Op één van de eilandjes zou een hoofdstad worden gebouwd met hotels.

Een dwaze utopie of een realistisch plan? Lees het artikel op deredactie en oordeel zelf.

VRTNU VRTNU VRTNU