Spring naar inhoud
elke woensdag om 21.15 op canvas en vrt nu

Door het hart van China

Bekijk Door het hart van China op

In de gloednieuwe VPRO-reeks Door het hart van China reist fotograaf en China-kenner Ruben Terlou dwars door het immense land, van het uiterste noorden naar het diepe zuiden: van de verdroogde steppen van Binnen-Mongolië tot de tropische kust van Macau.

Onderweg probeert hij te ontdekken hoe de gewone Chinees leeft en werkt, waar hij van droomt en waar hij bang voor is in een land dat met een razende snelheid aan het veranderen is.

Bijzondere en spontane ontmoetingen met gewone Chinezen staan centraal in Door het hart van China. Ruben Terlou ziet hoe Mongoolse boeren een paardenrace houden op de droge graslanden, maar ook hoe een alleenstaande man op het platteland van Shaanxi wordt begraven met de nodige rituelen. Hij praat met homoseksuelen in Beijing, trotse autobezitters in Guangzhou en gokkers in Macau. Hij beklimt met knikkende knieën een 90 meter hoge windmolen en kruipt achter kluizenaars aan de grotten van het Zhongnan-gebergte in. Ook nu weer weet Terlou met zijn innemende nieuwsgierigheid gesprekspartners te verleiden tot openhartige gesprekken.

Ik kom nu een kleine 15 jaar in China en de veranderingen zijn gigantisch. Zelfs in vergelijking met mijn vorige reis, langs de Yangtze, zie ik dat China alweer veranderd is.
Ruben Terlou

De serie toont China op een kantelpunt in de geschiedenis: de veranderingen in het eindeloze land voltrekken zich in een razend tempo. Het team is erin geslaagd taferelen vast te leggen die over een paar jaar niet meer te filmen zijn. Anderzijds zijn de ingrijpende veranderingen in China wellicht een voorafschaduwing van evoluties die zich de volgende jaren en decennia op vele andere plaatsen in de wereld zullen voordoen.

Ook online neemt Ruben Terlou je mee Door het hart van China, met verhalen die zich binnen zijn foto’s afspelen. Via de interactieve site kan je op verkenning in gedetailleerde fotografische tableaus van mensen en landschappen, terwijl die stap voor stap hun verhalen prijsgeven.

VRTNU VRTNU VRTNU