Spring naar inhoud

Documentaires

Dynasties - © bbc
geschreven op 18 december 2018
Dynasties

Naast de eigen reeksen programmeert Canvas ook nog heel wat andere (buitenlandse) kwaliteitsdocumentaires in uiteenlopende genres.

Eén van de blikvangers is zeker de spraakmakende BBC-natuurreeks Dynasties, met diepgaande en intieme portretten van vijf heel specifieke, iconische dieren, hun familie en hun omgeving. Bij vier daarvan gaat het effectief over individuele dieren die gedurende een lange periode worden gevolgd: een chimpansee, een leeuwin, een Afrikaanse wilde hond en een tijger. De vijfde diersoort is een kolonie koningspinguïns. Vanaf donderdag 27 december.

Louis Theroux

Begin januari is er de nieuwe driedelige reeks Louis Theroux's Altered States. Daarin gaat de grootmeester in de participerende onderzoeksjournalistiek op zoek naar nieuwe manieren waarop de Amerikaanse samenleving omgaat met geboorte, liefde en dood. In Californië onderzoekt hij de nieuwe 'adoptie-industrie', waarbij vrouwen hun baby's na de geboorte voor tienduizenden dollars 'verkopen' aan adoptiefamilies. Hij gaat ook na hoe 'zelfhulpgroepen' mensen helpen om op wettelijke manier euthanasie te plegen. En hij toont hoe in bepaalde Amerikaanse milieus 'polyamorie' in de praktijk wordt gebracht en mensen dus gelijktijdig en in alle transparantie verschillende relaties hebben.

In het 'true crime' genre zijn er opmerkelijke reeksen over de ontvoerde en controversiële miljonairsdochter Patty Hearst (The Radical Story of Patty Hearst) en hippiesekteleider Charles Manson (Inside the Manson Cult: The Lost tapes).

Shadows of War

Geschiedenis komt onder meer aan bod in het tweeluik Shadows of War (op maandag 7 en 14 januari), dat de Tweede Wereldoorlog bekijkt vanuit Russisch perspectief, en later dit voorjaar Apocalypse: The War of the Worlds, een zesdelige reeks over de Koude oorlog tussen 1945 en 1991, van de makers van de succesvolle Apocalypse-reeksen over de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Jan De Wilde

Op donderdag zijn er muziekdocumentaires, te beginnen, op 3 januari, met het gloednieuwe portret van kleinkunsticoon Jan De Wilde, die op 1 januari 75 jaar wordt en op 13 januari een nieuwe concerttoer begint in de AB. Dag meneer De Wilde schetst zijn leven en werk aan de hand van recente livefragmenten, archiefbeelden en getuigenissen van getrouwen, generatiegenoten en bewonderaars, onder wie Urbanus, Bart Peeters, Hugo Matthysen, Kris De Bruyne, Della Bosiers, Gust De Coster.

Helemaal nieuw is ook John & Yoko: Above us only Sky, over het ontstaan van het iconische Imagine-album, en over de samenwerking en de relatie tussen John Lennon en Yoko Ono. De makers konden daarbij exclusief gebruik maken van het uitgebreide Lennon-archief. Later volgen ook nog documentaires over Lynyrd Skynyrd, The Scabs (Belpop), BB King en David Bowie (First Five Years).

Kate Humble: Extreme Women

Op zondag gaat Canvas met Ben Fogle op zoek naar survivalexperten in Where the Wild Men Are en met Kate Humble naar straffe vrouwen in Extreme Women. Er zijn cultuurdocumentaires, onder meer over Van Gogh (Stealing Van Gogh), over synagogen en moskeeën; en auteursdocumentaires over o.a. Apollo 8, over de doodstraf (The Penalty) en over een Koerdische ontmijner (The Deminer).

In de vijfdelige reeks On the road zonder Jack reist documentairemaker Luc Vrydaghs dwars door het Amerika van Donald Trump. De titel verwijst naar het beroemde boek van Jack Kerouac. In de reeks rijdt Vrydaghs in een oude chevrolet van Miami tot Seattle. Onderweg maakt hij portretten van doorsnee Amerikanen en praat hij met hen over onder meer politiek, geloof, racisme, drugsverslaving, enz. Het resultaat is een eigenzinnige en kaleidoscopische mix van impressies over een samenleving waarin de 'American Dream' voor velen een nachtmerrie is geworden.

VRTNU VRTNU VRTNU