Spring naar inhoud

5 atypische vrouwenberoepen in Oeganda

geschreven op 21 oktober 2018

Nomaden Lotte, Betül, Anke en Loula zijn in Oeganda voor CHanGE, een project rond gendergelijkheid.

In Kisaasi vonden we Eveline. Het was aanvankelijk haar droom om verpleegster te worden. Door de hoge kosten van die opleiding koos de moeder van twee om toch voor een carrière als bewakingsagente te gaan. Met deze job kan ze al enkele jaren haar kinderen onderhouden en hen een normaal leven geven.

65 jaar, en nog steeds aan de slag als straatveger. Deze sterke vrouw op leeftijd zet zich al gehele tijd in om de straten van Kampala proper te houden. Sinds kort krijgt ze hierbij hulp van haar kleindochter. Zij komt haar na de schooluren een handje helpen om het zware werk wat te verlichten. Samen werken ze zo aan een proper Kampala en verdienen ze voldoende om te leven.

Als hoofd van OGERA, een organisatie die zich inzet voor sekswerkers, staat Shamilah Batte erg sterk in haar schoenen. Ze is namelijk één van de weinige vrouwelijke leidinggevenden die we hebben ontmoet. Deze organisatie bestaat uit sekswerkers die zich engageren voor hun lotgenoten en focust zich specifiek op LBTQ’s (Lesbiennes, biseksuelen, transgenders en queers).

Teddy werd op jonge leeftijd zwanger. Hierdoor kon ze niet meer naar school gaan. Uiteindelijk heeft ze een opleiding van 1 jaar computerles kunnen volgen in Pearl Vocational Training College, een school voor jonge tienermoeders waarbij verschillende praktische vakken gegeven worden. Nu kan ze werken en geld verdienen. Ze geeft nu zelf les aan nieuwe leerlingen.

Barbara koos ervoor om als eerste chemie te volgen in haar school, die iets buiten Masaka ligt. Door voor deze nieuwe richting te kiezen wil ze zich voorbereiden op een latere carrière als dokter. De leerkrachten in de school hebben bewondering voor haar keuze en ondersteunen haar.

VRTNU VRTNU VRTNU