Spring naar inhoud

Word een van onze Nomaden

© Elisabeth Callens
geschreven op 10 augustus 2015

De Nomaden, dat is ons collectief van veelbelovende, jonge Vlaamse storytellers. Backpackers, avonturiers, moderne ontdekkingsreizigers. We brengen hun avonturen op onze Facebookpagina en Instagramaccount en bieden ze een platform voor webreportages, foto’s, teksten, muziek en tekeningen.

UPDATE: Voorlopig aanvaarden we enkel voorstellen voor TV-reportages. Heb je een goed idee? Stuur dan een mailtje naar nomaden@canvas.be

Een reportage die ze al lang willen maken, buitenlandse roots die verkend moet worden, een werkaanbieding, een roeping… elke Nomade heeft zo z’n eigen reden om de wereld in te trekken. Voor sommigen is hun reis het slotstuk van een jarenlang voorbereide levensdroom, voor anderen is het een impulsieve beslissing die ze op enkele weken tijd genomen hebben. Ze vertrekken voor enkele jaren, of zijn binnen een maand al terug thuis.

Redhorse Reporters Yemi, Roel en Gieljan trokken voor hun reportage Worthy of the crown naar Nigeria, op zoek naar de roots van Yemi.

Hoezeer de drijfveer en de aanpak van onze Nomaden ook mag verschillen, allemaal hebben ze één doel: een stukje van de wereld leren kennen. En wij zijn op zoek naar die stukjes. Word je een van onze Nomaden, dan breng je verslag uit van je ervaringen op onze Facebookpagina. Je doet dat op de manier die je het best past: videodagboeken, fotoreeksen, teksten of (idealiter) een mix van dat alles. Schrijf je muziek of teken je je reiservaringen liever op papier? We staan open voor alle vormen van storytelling.

Je brengt ons jouw indrukken van het leven zoals het is in de verre buitenlanden: de onverwachte situaties die je er beleeft, de tekenende beelden die je bij blijven of de aangrijpende gesprekken die je had met plaatselijke vrienden. Maar je doet dat met een kritische, journalistieke blik: met welke problemen kampen de mensen er? Wat kan er beter? En waar kunnen wij dan weer van leren?

Naast dat stukje wereld willen we ook de avonturier achter het verhaal zien: je persoonlijke motieven om naar het buitenland te trekken, de moeilijkheden die je op je pad vindt en hoe je die overwint. We zijn op zoek naar authentieke verhalen die de Facebookende Vlaming een verrijkende blik gunt op een wereld die hij niet kent.

Op de Facebookpagina Vranckx & de Nomaden en ons Instagramaccount @denomaden brengen we alle puzzelstukken van die zo diverse Nomaden samen. We bieden je zo een plaats waar je je verhalen kwijt kan en je stem kan laten horen.

Naast een platform voor onze Nomaden, is de Facebookpagina ook een plek waar andere beginnende journalisten terecht kunnen met hun vragen, en waar ze op hun beurt raad kunnen geven aan andere lotgenoten. Van een budget crowdfunden over een goeie pitch in elkaar steken tot een lekker eetadresje in Beiroet: samen met onze community geven we daar een antwoord op. Nu eens is het de redactie die een uitkomst biedt, een andere keer een van de volgers.

Lynn en Sofie maakten een reportage voor Vranckx in de Mexicaanse stad Ciudad Juárez, over de vrouwenverdwijningen die de streek al jarenlang teisteren.

Maar voor de Nomaden blijven onze accounts in de eerste plaats natuurlijk een verhalenplatform, en wie weet een springplank voor een journalistieke carrière. Vranckx & de Nomaden houdt er immers een innige band op na met het zaterdagprogramma Vranckx. Beloftevolle Nomaden kunnen zo doorgroeien tot een langer project voor het zaterdagprogramma. De ervaren Vranckx-redactie volgt je dan permanent op, focust op de sterktes en duidt je zwakkere punten. Zo kan je je journalistieke talenten begeleid ontwikkelen en jezelf in de kijker spelen bij een groot publiek.

Voel je het al kriebelen? Stuur ons een berichtje via facebook of een mailtje op nomaden@canvas.be en vertel ons wat je van plan bent!

Beginnend journaliste Kaja Verbeeke aan het werk in Chili, waar ze de tv-reportage Marichiweu Compadre maakte.
VRTNU VRTNU VRTNU