Spring naar inhoud

"Wees veilig"

geschreven op 22 maart 2016

Dinsdag 22 maart, Straubing, Duitsland.

We komen net aan de ontbijttafel wanneer onze gastheer ons vertelt dat er in België iets is gebeurd, “attacks at the airport”. Hij laat ons een foto zien van de ravage op Zaventem. Wat?! We nemen er onze eigen tablet bij en lezen dat ook in metrostation Maalbeek een explosie is gebeurd. Slik. Dat is op de lijn die ik normaal neem om naar het werk te gaan. Wat als…? De collega’s… Ik mail en vraag “Alles ok?”. Ja, iedereen was veilig.
door Eline Pieters

“Wees veilig.” Dat kregen wij meermaals bij ons vertrek te horen. Want wij vertrokken op groot avontuur en konden wel eens in gevaarlijke situaties terechtkomen. “Als er maar niets gebeurt…”

Wat anderen bijna vier weken geleden voor ons wensten, wensen wij nu terug. Want wat toen als de veilige thuishaven werd beschouwd, is in het hart geraakt. België. Wat is er aan de hand? Wat gebeurt er allemaal? Welke impact is er op het dagelijkse leven? Op de fiets heb ik niet veel toegang tot nieuws, maar in mijn hoofd maalt het verder.

Hoe vreemd is het dat ik, als wereldreiziger met een zogenaamd hoger risico op nare ervaringen, in gedachten bij mensen ben die op weg waren naar het werk. Er klopt iets niet. Is veiligheid zo relatief?

Andere reizigers die we onderweg ontmoeten, wensen ons geen veilige, maar een prettige reis. “Enjoy your trip”. Omdat ze weten dat gevaar niet altijd is wat het lijkt. En dat klopt. Wij hebben nog geen vervelender situatie meegemaakt dan eens de weg kwijt zijn.

Wij zijn meer dan veilig. Hopelijk jullie ook. Dat hoort zo, thuis…

VRTNU VRTNU VRTNU