Spring naar inhoud

Vijf Mexicaanse kunstwerken ... op een straatmuur

geschreven op 10 september 2018

Vijf Mexicaanse kunstwerken ... op een straatmuur

Welke vijf dingen blijven jou bij na een wereldreis, een loodzware productie of een avontuur aan de andere kant van de planeet? Die vraag stellen wij aan onze Nomaden - zij antwoorden met foto's en een woordje uitleg. Met "de vijf".

Vandaag: de vijf van Valerie Hudders.

De Verenigde Staten van Mexico, een enorm land waar ik gedurende een maand van proefde. Samen met gezelschap dat uit België kwam overgevlogen, als rugzakreiziger en pur sang. Heerlijk eten, mezcal, gebakken tegels, Frida, vlagjes uit de film Coco, Mexico City met z'n enorme luchtvervuiling, gezellige straten, schone stranden, een opvallend hoog aantal bedelende mensen met beperking, wonderbaarlijke creaties van de natuur, lucha libre en de mariachi. Hier kregen we een uitgebreid smakenpallet in onze schoot geworpen.

De vele muurkunst doorheen het land deed ons met regelmaat stoppen, kijken en tijdreizen. Soms stapten we recht het verleden in, andere keren keken we naar het heden van de kunstenaar. Wat mij het meest bewoog waren de muren waarop een wens voor een toekomst te zien was.

Een revolutie in beeld gebracht. Een reflectie over het heden.

In Monterrey bedekken uiteenlopende graffitiwerken de muren van vele verlaten gebouwen en afgetakelde gebouwen.

Tussen 1936 en 1939 werden de muren van het regeringspaleis van Guadalajara, met de gigantische murals van José Clemente Orozco, omgetoverd tot kunstwerken. Zowel Miguel Hidalgo als Leon Trotski, twee heren die we nog vaker zullen ontmoeten tijdens onze trip, worden hier afgebeeld.

In San Miguel de Allende ontmoeten we per toeval kunstenaar David Leonardo. Zo makeen we een reis van één van de grootste Mexicaanse Muralisten (Orozco) naar één van de huidige Mexicaanse muralisten. Na een korte wegbeschrijving van David Leonardo worden we plots omringd door één van zijn recentste murals van 500m².

In Oaxaca zien we zen echte visuele revolutie. Een ware mezcla van een levendige cultuur en een oproep om sociale rechtvaardigheid over allerlei globale thema's. Het is bijna onmogelijk om Oaxaca te verlaten te geloven in de kracht van kunst tot het bekomen van verandering.

'Een licht voor mijn land' is een detail uit één van de vele muurschilderingen die Bacalar kleurt. Wandelen in dit dorp aan het gelijknamige meer is dankzij het project Bacalarte een kleurrijke ontdekking.

VRTNU VRTNU VRTNU