Spring naar inhoud

Van Jalalabad naar Europa

Nomans vlucht

geschreven op 21 december 2015

Ik ontmoette Noman in mei, hij was diegene die mij binnenloodste in de wereld van de Afghaanse afvalverzamelaars in Istanbul. Hij is afkomstig uit Jalalabad, maar door zijn werk als tolk op een Amerikaanse militaire basis in Kabul werd het daar steeds gevaarlijker voor hem.

door Julie Weyne

Begin juni was het zo ver, na maanden afval verzamelen, onderneemt hij de vierde poging om Europa binnen te raken. Een fort omringd door hoge muren en een slotgracht genaamd de Middellandse Zee. Deze keer slaagt hij erin het hek tussen Turkije en Griekenland over te klimmen, al moet hij zijn twee compagnons achterlaten. Eén zwaargewond door een val keerde terug, de ander opgepakt door de grenspolitie. Na weken overleven in de bossen rond Thessaloniki gebeurt iets vreemd. Hij wordt gevangen genomen door maffia, politie, een extreemrechtse groepering? Hij heeft er geen idee van. Na maanden van opsluiting en mishandeling wordt hij gedeporteerd naar Turkije.

Noman verliet een jaar geleden zijn moederland, een maand later werd hij voor het eerst vader.

Afgelopen week ondernam Noman een vijfde poging, deze keer over zee. Vandaag zit hij uitgeput en zonder geld in Servië, in de hoop de komende dagen via Kroatië en Slovenië het veilige Westen te bereiken.

Noman verliet een jaar geleden zijn moederland, een maand later werd hij voor het eerst vader. Vader van een zoontje dat hij enkel kent van foto's en verhalen. Op zoek naar veiligheid, getekend door het verleden, ontgoocheld op zijn vluchtroute, hopend op een snelle hereniging met zijn gezin.

VRTNU VRTNU VRTNU