Spring naar inhoud

The Transsiberian Survival Guide: 5 tips

geschreven op 04 augustus 2018

The Transsiberian Survival Guide: 5 tips

Op deze trip door twee continenten leg ik meer dan 15.000 kilometer af op zeven verschillende nachttreinen. Meer dan 120 uur breng ik door in de platskarta, de derdeklassewagons van de Rossiya, het treinmodel dat op de Trans-Siberische lijn wordt gebruikt. Onder het motto van ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugde’ is de derdeklassewagon, in tegenstelling tot de 1e en 2e klasse, niet onderverdeeld in compartimenten. De wagon is een groot, gezellig en zwetend organisme.

De derdeklassewagon is een chaotische maar geweldige microkosmos met ongeschreven regels. De vijf volgende tips hebben mijn leven op de trein aanzienlijk vergemakkelijkt. Voor de mensen in eerste en tweede klas: geniet van de kaviaar met champagne, maar het avontuur is aan onze zijde.

door Dries Hiroux

Tip 1: Pak je bagage slim in

In de platskarta jungle is beweegruimte en privacy tot het minimum beperkt. De bewoners van de onderste bunks moeten in principe hun bagage onder hun bed stokkeren, het bed zelf is het deksel op de schatkist. Bagage is dus moeilijk bereikbaar, zeker als er drie Spanjaarden op je bed zitten. De spullen van de hoogslaper gaan in principe op het rek boven de upper bunk, een al even onbereikbare plaats. Voor langere ritten is het aangewezen om wat kledij, oordopjes, tandenborstel en andere persoonlijke snuisterijen vanboven in de bagage te steken of idealiter, in een aparte tas. Je hebt namelijk geen plaats, noch zin, om je hele bagage uit te pakken voor die teenslippers onderaan je rugzak.

Tip 2: Wees op tijd

Stations in Rusland zijn vaak druk, groot en complex. Vermijd stress in de wachtrij bij de securitychecks en neem een ruime marge. In tegenstelling tot onze vaderlandse NMBS is de Trans-Siberische spoorlijn onverbiddelijk stipt. Bij een tussenhalte kijk je dus best even op het tijdsschema vooraan de trein hoelang de stop duurt. Soms is dat voor twee minuten, soms een uur. Wees je ook bewust in welke van de zeven tijdzones die de Transsiberische doorkruist, je je bevindt. Vertrek en aankomsturen staan namelijk steevast vermeld in Moskou-tijd! Als je de trein verlaat, neem dan je paspoort, telefoon en wat geld mee. Als je dan toch de trein voor je ziet wegrijden, kan je proberen een taxi te overhalen je naar het volgende station te laten brengen in de hoop dat de trein daar langer halthoudt. Geloof mij, het is gebeurd en het is mogelijk.

Tip 3: Maak vrienden

In de platskarta kan je eigenlijk niet anders dan met je Russische metgezellen een praatje slaan. Russen zijn vaak open en nieuwsgierig en delenvoedsel en drank met veel plezier. Er wordt gebrabbeld, gedaan alsof we elkaar verstaan en vooral veel gelachen. De taalbarrière heeft geen vat op vriendschap, zo blijkt. Ook de providnitsa, de chief in command van je wagon, houd je maar beter bevriend. Het is vaak een oudere, norse vrouw maar door een subtiele glimlach ontdooit haar afkeurende frons al snel. Roken is officieel verboden op de trein, maar de aankoop van een ‘lottery ticket’ zorgt ervoor dat een korte rookpauze in de wagonovergangen door de vingers wordt gezien. Toen ik een Rus met een zak vol roebels naar het slaaphok van de provodnitsa zag gaan en met een fles Stolichnaya zag wederkeren, ontdekte ik dat ook het verbod op alcohol in de wagons een vrij kneedbare wetmatigheid is.

Tip 4: Noedels

Vooraan in elke wagon vind je een grote waterboiler. Je ochtendkoffie of -thee is dus gegarandeerd. Bij de provodnitsa kan je een klassiek theeglas op de kop tikken. Dure en moeilijk verteerbare maaltijden zijn verkrijgbaar in de restauratiewagon zolang de voorraad strekt. Naast het fruit en gebak dat je tijdens een tussenstop op het perron kan krijgen, bestaat ontbijt, lunch en diner dus steevast uit een bakje instant noedels. Ze zijn goedkoop, komen met een wegwerp vorkje en zijn in overvloed verkrijgbaar bij alle supermarkten in elke chemische smaak die je je maar kan inbeelden. Het water in de waterboiler is het enige drinkbare water op de trein. Sla dus zeker genoeg drinkwater in voor je de trein opklimt!

Tip 5: Natte doekjes

In de zomermaanden is het zweten geblazen in de platskarta. Met wat geluk is er airco of kan je een raampje openschuiven. Douches zijn een fantasie: het enige stromende water is de kleine straal van het wc-kraantje. Vochtige doekjes zijn dus een absolute must om in een bescheiden basishygiëne te voorzien. Van vingertoppen tot voorhoofden en oksels: vochtige doekjes slagen er in ieder geval in de illusie van frisheid en schoonheid op te roepen. Een valse ilusie, zo blijkt, maar het is het idee dat telt. Ook zijn ze handig als toiletpapier of om een waarschijnlijk ontbrekende wc-bril te vervangen.

VRTNU VRTNU VRTNU